изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:10 EET
Цветанов: Правим всичко да няма атентати и у нас    
Новини
Правим всичко възможно да не допуснем подобни инциденти в страната, така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира двата бомбени атентата в московското метро, при който загинаха десетки хора.


„Това е работа на МВР и ДАНС и смятам, че правим достатъчно, за да бъдем спокойни, че подобно нещо няма да се случи. Но все пак тази тема е много деликатна и трябва внимателно да я коментираме, за да не провокираме подобни инциденти”, каза още той, цитиран от БНТ.
Той отказа да коментира в детайли и уточни, че службите в България работят добре.

Тази сутрин, когато милиони московчани тръгваха на работа, две жени-камикадзе се самовзривиха на две от централните станции на метрото в руската столица. По последни данни загиналите са 38, а други 102-ма са ранени.

Международната полицейска организация Интерпол предложи пълната си подкрепа на Русия при разследването на атентатите, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Интерпол предложи на руските власти всестранна помощ и ресурси и заяви, че е в готовност да предупреди всички свои страни членки за евентуално издирвани заподозрени, да поиска ареста или да предостави информация.

По-рано стана ясно, че властите в Москва издирват две жени, за които, според видеозаписи, се предполага, че са предвождали терористките камикадзе. Смята се, че те са свързани с терористична групировка от Северен Кавказ.

Междувременно московският патриарх Кирил порица таксиметровите шофьори, които вдигнаха няколко пъти тарифите, след като метрото беше блокирано и много хора нямаше как да стигнат до работните си места, предаде ИТАР-ТАСС.

"Днешните събития трябва да сплотят нашето общество и да го направят солидарно. В този ден видяхме много примери за солидарност, но и примери за цинизъм. Току-що ми съобщиха, че шофьорите на таксита са увеличили няколко пъти тарифите, защото хората не могат да ползват метрото", каза патриархът, след като отслужи литургия за Велики понеделник в Покровския манастир.
"Тези пари няма да ви донесат добро. Върнете ги - извършете с тях добри дела! Всяко желание да забогатееш от чуждата мъка, носи мъка", обърна се той към шофьорите.

ИТАР-ТАСС съобщи още, че неин служител е станал свидетел на това как за един курс от площад "Комсомолский", известен като Площада на трите гари, до метростанция "Парк на културата", където избухна едната бомба, таксиджиите искат до 3000 рубли, при положение, че обикновено за същия маршрут вземат не повече от 300-400.

Руският президент Дмитрий Медведев посети тази вечер станцията на метрото "Лубянка", където бе извършен първият атентат. Той се спусна с ескалатор във фоайето на станцията и положи цветя на мястото на трагедията.
"Организаторите на взривовете ще бъдат намерени и унищожени. Това са просто зверове, все едно какви са мотивите им, това, което вършат, е престъпление по всяко право и по всеки морал", заяви държавният глава.

Той припомни, че неотдавна са били "унищожени" организаторите на взривяването през ноември на влака Москва-Петербург - "Невский проспект", при което загинаха 27 души.
"Унищожихме всички, до един", заяви руският президент.
След атентата при операция на службите бяха задържани 10 члена на чеченска групировка, а 8 бяха убити.

По-рано днес и руският премиер Владимир Путин заяви, че терористите, предизвикали двата атентата, ще бъдат разкрити и унищожени.
Атентатите обаче показват ясно, че силният човек на руската политика - Путин, не е успял да се пребори с насилието на кавказките сепаратисти, отбелязва Франс прес.
"Атентатите са провал на политиката на Владимир Путин в Северен Кавказ", категоричен е независимият руски анализатор Александър Голц. Той допълва, че терористичните нападения са провал и за усилията на Федералната служба за сигурност. Колкото и парадоксално да е, един от атентатите беше извършен в метрото точно до централата на ФСС, отбелязва агенцията.

Взривовете стават близо година, след като Кремъл гръмко обяви края на конфликта в Чечения, продължил 10 г. Но оттогава, от април 2009 г., нападенията срещу руските сили не спряха както в Чечения, така и в съседните републики Дагестан и Ингушетия.
Нападенията зачестиха и през ноември Дмитрий Медведев призна, че нестабилността в региона си остава проблем номер едно за Русия, допълва Франс прес.
dir.bg
 


Сходни връзки

Цветанов: Правим всичко да няма атентати и у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди