изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:50 EET
ДДС няма да се вдига, режат се разходите на ведомствата с 10%    
Новини

ДДС засега няма да се повишава, но за сметка на това с 10% ще бъдат орязани всички разходи на ведомствата на бюджетна издръжка, а не само парите им за заплати. Това е заложено в най-новия вариант на антикризсния пакет, обсъждан от социалните партньори в понеделник. По отношение на бюджетните съкращения първоначалната идея беше разходите за заплати да се намалят с 10% и то само там, където не са направени 15-процентни съкращения.



Сега обаче мярката е била преобразувана в намаление на цялата издръжка на ведомствата с 10%. Така бюджетът би спестил 450 млн. лева. Синдикатите обаче не я подкрепят напълно, тъй като, според тях, ощетени ще останат ведомствата, които вече са извършили 15-процентните съкращения.

“Предлагаме съкращението на разходи да не важи за работните заплати и икономиите да се реализират от други пера“, коментира вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров след проточилото се цял ден заседание на тристранката.

Тази мярка, както и приходите от приватизация и от продажбата на спестените въглеродни емисии съгласно Протокола от Киото, имат най-съществен дял в попълването на дупката в бюджета.

Продажбата на емисии по разчети на държавата трябва да донесе 300 млн. лева, а приходите от продажба на миноритарните държавни дялове в 54 дружества се оценяват на 200 млн. лева. С продажбата и на други дружества приходите от приватизация се очаква да са поне двойно по-високи.

Въпреки очаквания ефект от 1.6 млрд. лв. в края на годината вероятно ще има и бюджетен дефицит в "допустимите“ размери от 3% от БВП.

Неясен фискален ефект от мерките поотделно

В понеделник обаче стана ясно, че в тристранката има разногласие какъв фискален ефект ще има всяка отделна мярка. Според синдикатите продажбата на спестени емисии е силно подценена като приходоизточник.

В същото време според различни оценки очакваните постъпления от облагането на печалбите от хазартни игри от 80 млн. лева са завишени и прогнозата трябва да се намали поне наполовина.

В последния засега вариант на обсъждания пакет влиза облагането на оборота на застрахователите, което трябва да донесе допълнително 50 млн. лева в хазната. Сред мерките е и продажбата и арендата на земеделски земи, което се оценява на 160 млн. лева.

91 млн. лева трябва да бъдат спестени от бюджета на НОИ, ако работодателят поеме болничния на работника за първите три дни, а не само за първия ден, както е сега. Тази мярка влиза в последния вариант с предложения, но е спорна, защото среща резерви от страна на работодателите.

Според синдикатите окончателно е одобрена идеята за изплащане на 60% от осигурителния доход като обезщетение за безработица. Тази мярка ще коства на бюджета 45 млн. лева.

Социалните партньори са обсъждали още какви имоти да бъдат облагани по линия на данък “лукс“. Като база ще бъде използвана данъчната оценка на апартамент от 250 квадратни метра в столицата. По този начин щял да се избегне парадоксът с този данък да се облагат хора, притежаващи неатрактивни селски имоти.

В търсене на баланса на интереси

След като тристранните преговори започнаха със суперлативи като “безпрецедентен диалог“ и “невиждан досега консенсус“, в понеделник стана ясно, че най-вероятно няма да се стигне до общ пакет с антикризисни мерки, под който да се подпишат всички партньори.

По-вероятно е да бъде изготвен списък на одобрените от тристранката мерки и протокол на неодобрените, с аргументи защо и от кого се отхвърлят.

С евентуален финален документ Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) трябва да излезе във вторник, а ден по-късно своята дума да каже и правителството.

http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

ДДС няма да се вдига, режат се разходите на ведомствата с 10% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди