изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:51 EEST
Междупланетната сонда Касини е изпратила на Земята удивителни снимки на спътника Мимас    
Любопитно Космическият апарат Касини , работещ в момента около Сатурн и неговите спътници е предал на Земята няколко нови снимки на Сатурн , в това число и интересна снимка на спътника Мимас. Тази луна на Сатурн е една от най-малките и не изучените.


Междупланетната сонда Касини е изучавала разликата в температурите между различните части от овърхноста на Мимас, в резултат на което са се получили интересни снимки , на които Мимас изглежда точно като култовия компютърен персонаж от 80 те години Pac-Man.

За сега специалистите не могат да обяснят , от какво са предизвикани необичайните температурни колебания, но е очевидно , че температурните различия се получават поради разлика в химическия състав и плътност на спътника. "Някои части на Мимас могат да задържат топлината, а други - не " - са казали специалисти от НАСА.

Ниската плътност на Мимас (1.15г/см3) показва ,че той се състои основно от воден лед с добавки от камъни. Поради приливните сили предизвикани от Сатурн и въздействащи на Мимас, луната не е сферична , едната ос е по дълга с 10% ( размерите на спътника 418х392х383км ) . Тази "неправилна" форма е добре забележима на снимките направени от сондата Касини.

Отличителна особенност на Мимас е огромния ударен кратер Хершел, с диаметър 130км, който е именуван в чест на първооткривателя на спътника. Диаметъра на кратера е почти една трета от самата луна Мимас. Височините на стените на кратера е почти 5км, а най-дълбоката част е 10км. Централното възвишение се издига на 6км над нивито на дъното на кратера. Ако кратер с пропорционални размери беше на Земята, то неговия диаметър щеше да бъде повече от 4000км( повече от Канада ) Ударът от който се е образувал кратера Хершел, по всяка вероятност почти е разчупил Мимас. Пукнатини се забелязват от другата страна на спътника.Повърхноста на Мимас е осеяна и с други по малки ударни кратери , но те са много по малки по сравнение с кратера Хершел.  http://www.spacenewsbg.com
 


Сходни връзки

Междупланетната сонда Касини е изпратила на Земята удивителни снимки на спътника Мимас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди