изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:00 EET
БИЗНЕСКЛИМАТЪТ ОСТАВА ТЕЖЪК ЗА ОБЛАСТ ДОБРИЧ    
ИкономикаВлошава се състоянието на бизнесклимата в сферата на строителството през първото тримесечие на 2010 г., спрямо същия период на миналата година.

Това сочат резултатите от изследванията на бизнес тенденциите и сравнителният анализ на данните по отрасли. Наблюденията са върху фирми в сферата на промишлеността, търговията на дребно и услугите. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро. 
В сферата на промишлеността през март тази година се регистрират по-добри оценки за промишлените предприятия, в сравнение с февруари. Продължава обаче да се отчита намалена производствена активност и намалени поръчки. Факторите, които затрудняват най-много промищлеността в областта, са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.
 Наблюдението показва, че стопанската конюнктура в строителството през март тази година се влошава. Само 31% от строителните предприемачи смятат състоянието на бизнеса си за задоволително. През март строителната дейност продължава да намалява, влошава се и осигуреността на производството с поръчки. Отчита се, че през последните месеци се увеличава броят на клиентите със закъснения в плащанията.
В сферата на търговията на дребно се отчита, че продажбите през последните три месеца са намалели. Очакванията на търговците обаче са оптимистични по отношение на поръчките от доставчиците.
Не са оптимистични нагласите на бизнеса за следващите шест месеца. 80% от анкетираните в промишлеността се надяват бизнес тенденциите да се запазят. Мениджърите от останалите отрасли също остават песимисти, като очакванията са съответно 61% в търговията, 52% в услугите и 62% в строителството да останат на същото ниво.
Според статистиците, намаляват предприятията, в които се предвиждат съкращения на работници през следващите три месеца. Все пак, мнението е, че ще има по-нататъшно свиване на персонала.

 

 


Сходни връзки

БИЗНЕСКЛИМАТЪТ ОСТАВА ТЕЖЪК ЗА ОБЛАСТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди