изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:54 EEST
ОБСЪЖДАТ СТРАТЕГИЯ ЗА МЕСТНО РАЗВИТИЕ    
ОбществоВ 14 населени места на Община Добричка се провеждат информационни срещи по подхода ЛИДЕР, на които местните хора - представители на бизнес-средите, публичния и неправителствения сектор, обсъждат проект на Стратегия за местно развитие.


Тя предстои да бъде приета на 22 април, когато СНЦ „Местна Инициативна Група Добричка” (МИГ) свиква своето Общо събрание. (Обява в ДВ бр.20/12.03.2010).
За изпълнението на Стратегията, МИГ предвижда средства от около 2 млн. евро, за получаването на които сдружението ще кандидатства пред Министерството на земеделието и храните. В случай, че проектът бъде одобрен, СМР ще се изпълнява, като местните хора ще имат възможността да кандидатстват с проекти пред МИГ. Най-голямата сума, която МИГ може да отпусне на проект, е 200 000 евро.
Стратегията за местно развитие е документ, разработването на който започна през м. юни миналата година на принципа на широко обсъждане на проблемите и нуждите на местните хора.  В  него са разписани стъпките до 2013 г., чрез които местната общност ще постигне оживяване на селския район.
В обсъжданията се акцентира върху особената структура на територията и нейните природни и икономически потенциали, концентрацията на етноси и на възрастно население, поляризираността на стопанствата и тенденциите в разширяване и обедняване на средната и дребна земеделска класа, характеристиките на продукта и услугите, връзките по веригите за производство и доставки.
На тази база Стратегията си поставя за цел да насърчи от една страна разнообразяването и утвърждаването на местния продукт и модернизирането на дребните и средни земеделски стопанства, а от друга да подкрепи действия, които създават нови социални услуги, запазват селското наследство, повишават знанията и уменията и водят до повишаване качеството на живот. 
Мерките, които са включени в Стратегията, са възможност хората да могат да подпомогнат своите предприемачески идеи и енергия, като получат безвъзмездна помощ, възлизаща в някои случаи до 100 %. Ето защо обсъждането им е важно в периода на планиране.
Предстои провеждането на информационни срещи в с. Стефан Караджа, с. Батово, с. Бенковски, с. Стожер и с. Карапелит. Всички мнения и предложения за промени в обхвата на мерките, дейностите и финансовите параметри на бъдещите проекти са добре дошли, за да може изпълнението на Стратегията наистина да подпомага местното развитие и да постигне поставените цели.
П. С. Важно за желаещите да станат членове на МИГ: членове могат да бъдат ФЛ с постоянен адрес или ЮЛ със седалище на територията на действие на МИГ (чл. 7 ал 2 т. 7 от Наредба І 23/ 18.12.2009 г.)
 


Сходни връзки

ОБСЪЖДАТ СТРАТЕГИЯ ЗА МЕСТНО РАЗВИТИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди