изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:56 EET
Вдигат ДДС, ако съдът не развали ”лошите” сделки    
Новини
ДДС ще се вдигне, ако правителството не успее да развали сключени договори за 2 млрд. лева. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в МС.


Става дума за необезпечените финансово договори, сключени от предишния кабинет, заради които прокуратурата започна разследване срещу висши служители и бивши министри от 13 министерства.

Вчера обаче строителният министър Росен Плевнелиев заяви, че е скептик за това дали прокуратурата може да подведе някого под отговорност заради сключването на необезпечени договори.

"Съгласих се ДДС да остане на ниво 20%, независимо, че убеждението ми е, че трябва да намалява", каза още премиерът, цитиран от агенция „Фокус”. Той бе категоричен, че ще вдигне ДДС, без да пита никого, ако това се налага. По думите му изключително правилен е принципът – когато всичко не е договорено, нищо не е договорено.

Увеличение на пенсионните добавки за пенсионерите над 75 години и за вдовишките пенсии няма да има. Борисов заяви, че настоящото правителство плаща увеличението на пенсиите на предишните управляващи и обеща поетите ангажименти към пенсионерите да се изпълнят в рамките на мандата.

Очаква се мерките да донесат в хазната около 1.6 млрд. лева.

Задължения към бизнеса за 550 млн. лева ще бъдат платени за 15 дни, съобщи още премиерът.

На пресконференцията присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и представители на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Стигна се до съгласуването на документ, който предстои да бъде подписан от Националният съвет за тристранно сътрудничество, а след това мерките ще бъдат приети на заседание на МС.

Новината от днес е свързана с изплащането на болнични. Мярката не е окончателно одобрена от социалните партньори, но по нея има принципно съгласие, съобщи Дянков. Новата схема предвижда първият и вторият болничен ден да се заплаща на 80 на сто от работодателя, третият ден да е за сметка на работника, а НОИ да се включи от четвъртия ден. Целта е да се пресекат злоупотреби от страна на работници, работодатели и лични лекари. Досега за първите три болнични дни схемата предвиждаше първият да се поема от работодателя, а останалите от НОИ.

След великденските празници Тристранният съвет ще продължи да дебатира останалите мерки, каза още Борисов. По думите му очакванията са от приетите до този момент мерки в бюджета допълнително да влязат 1,6 млрд. лева.

В отговор на въпрос той каза, че срокът на действие на 60-те мерки (59 - без тази за болничните - бел.ред.) ще зависи от това как се движат финансите и икономиката. dir.bg

 


Сходни връзки

Вдигат ДДС, ако съдът не развали ”лошите” сделки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди