изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:13 EET
Бойко: Ще вдигна ДДС, без да питам никого, ако се наложи    
Политика Списък от 59 антикризисни мерки и една допълнителна ще обсъжда правителството. Тя е свързана с поредна "изненада" - за болничните. В първите два дни работодателят ще поема 80 % от обезщетението, третият ден е за сметка на работника, а НОИ започва да плаща от четвъртия.

ДДС ще се вдигне, ако правителството не успее да развали сключени договори за 2 млрд. лева. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на правителството в сряда.

Съгласих се ДДС да остане на ниво 20 %, независимо че убеждението ми е, че трябва да намалява, каза премиерът. Той обаче бе категоричен, че ще вдигне ДДС, без да пита никого, ако това се налага.
Според Борисов бил изключително правилен е принципът – когато всичко не е договорено, нищо не е договорено.

Социалните партньори представиха в Гранитната зала на Министерски съвет антрикризисните мерки, които обсъждаха дни наред в тристранката. Пакетът ще бъде одобрен от правителството, а в четвъртък влиза в парламента. Очаква се ефектът от мерките да бъде приход от около 1.6 млрд. лева в бюджета на държавата.

Сегашното правителство плаща увеличението на пенсиите на предишните управляващи, отново подчерта премиерът Борисов. Той поясни, че в момента няма как пенсиите да бъдат вдигани, но обеща поетите ангажименти към хората от третата възраст да се изпълнят в рамките на мандата.

Около 550 млн. лева, които трябва да получи бизнесът, ще ги получи до 15 дни, разработена е схемата за плащане. Това заяви още премиерът Бойко Борисов.

Бяхме и критикувани, че сме избрали този начин на работа. На север от София т.нар. шопски край е известен с ината си, а съм от там. Когато една политика касае всички съсловия правилният начин за работа е този, каза още премиерът.

И ако преди една година НСТС се беше събрал и беше направил антикризисни мерки, сега нямаше да са 59, щяха да са 5. Сега правим кризисни мерки, каза премиерът. Сигурно още 30 години ще се сещаме за свършеното от Тройната коалиция, коментира още той. Според премиера времето за антикризисни мерки е проспано от предишното правителство.

Социалните партньори изразиха като цяло удовлетворение от проведените преговори по мерките в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Премиерът Бойко Борисов изрази съжаление, че ежедневно от съвета изтичаше информация, включително невярна.

Два положителни резултата представяме на обществото – показахме, че Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) може да работи като истински форум за обсъждане и добри решения. Това отчете пък вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който е и шеф на НСТС.

Втората новина е списък от 59 антикризисни мерки, част от които спомагат за съкращаване на разходи в администрацията, облекчаване на бизнеса – включително бързо връщане на данъчен кредит.
50 мерки, 50 часа, 8 срещи, обобщи финансовият министър. По някои мерки не успяхме да се разберем и си казахме, че след празниците пак ще се съберем и ще работим допълнително, каза Дянков.

Една допълнителна мярка, която не е съгласувана напълно, но е проявено разбиране и ще влезе за обсъждане в МС, е свързана с първите три дни болнични. В първите два дни работодателят ще поема 80 % от обезщетението, третият ден е за сметка на работника, а НОИ започва да плаща от четвъртия.

Обезщетението за безработица ще бъде до 60 % от получавания осигурителен доход на лицето в последните 9 месеца.

Това не е краят на мерките срещу кризата. И работодателите, и синдикатите сме убедени, че мерките, които предлагаме са добре премислени и ще дадат очаквания резултат. Това каза президентът на „Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

Социалният диалог възкръсна в България, има ефективен, действащ съвет за тристранно сътрудничество, каза председателят на КРИБ Иво Прокопиев. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Бойко: Ще вдигна ДДС, без да питам никого, ако се наложи | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Бойко: Ще вдигна ДДС, без да питам никого, ако се наложи
Автор: Anonymous да 2010-03-31 @ 13:35 EEST

Абе, вие нормални ли сте. Ами взмете, че ни изтребете.

Бойко: Ще вдигна ДДС, без да питам никого, ако се наложи
Автор: Anonymous да 2010-03-31 @ 16:59 EEST
Отново простотия след простотия. Колко хора работят? Колко от тях позват болнични? Колко пари ще спести държавата от това? Или само да съчиняваме "мерки". Това са мерки не против кризата, а против хората!!!!
Бойко: Ще вдигна ДДС, без да питам никого, ако се наложи
Автор: Anonymous да 2010-03-31 @ 17:27 EEST
Както си тръгнал до никъде няма да я докараш!С парите на Цветелина мисля ,че ще преборим кризата!
Бойко: Ще вдигна ДДС, без да питам никого, ако се наложи
Автор: Anonymous да 2010-04-06 @ 18:35 EEST
  Бойко досега  питал ли е  някого за нещо,  демонстрира еднолична власт, еднолично управление, единовластие и нищо чудно утре да реши да ни вдигне ДДС, ако натам си накриви капелата?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди