изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:57 EEST
Опитът за импийчмънт на президента се провали    
Парламент
Искането за импийчмънт на президента Георги Първанов не мина при гласуването в пленарна зала. След повече от пет часа дебати депутатите отхвърлиха проекта за решение за искането за импийчмънт със 155 гласа „за”, 72 гласа „против” и нито един въздържал се, предаде “Фокус”. "За" бяха от ГЕРБ, Синята коалиция , "Атака" и трима независими депутати.


"Против" гласуваха народните представители от Коалиция за България и ДПС.
За да мине решението бяха необходими 160 гласа.

Отхвърлянето на искането стана, след като РЗС сутринта заявиха, че няма да гласуват за импийчмънт и не се явиха в пленарна зала, въпреки че миналата седмица се подписаха под мотивите за сваляне на държавния глава.

Гласуването днес искане бе за повдигане и поддържане на обвинение срещу президента Георги Първанов и предложение до Конституционния съд за прекратяване на пълномощията му. Обвиненията срещу Георги Първанов бяха за нарушение на конституционни норми и принципи. dir.bg

Импийчмънтът на Първанов се сведе до "морален акт"

Президентът и премиерът не дойдоха на дебата в парламента

Първото в историята на България искане за предсрочно отстраняване на президента очаквано се провали, но не в Конституционния съд, а още в парламента, който заради оттеглената в последния момент подкрепа на РЗС не успя да събере нужното мнозинство за придвижване на процедурата.

След почти петчасов дебат в пленарна зала, изходът от който бе предрешен след сутрешното решение на партия РЗС, искането за импийчмънт на Първанов бе подкрепено от 155 депутати, а 72-ма от БСП и ДПС бяха "против". "За" гласуваха всички депутати на ГЕРБ (117), "Атака" (21), Синята коалиция (14) и трима независими – Марио Тагарински, Димитър Чукарски и Венцислав Върбанов.

Седемте депутати на РЗС, които бяха подписали искането и мотивите към него, не гласуваха и така процедурата за отстраняване на Първанов не може да бъде придвижена към Конституционния съд, тъй като за това са нужни 161 гласа.

Дебатът се състоя в многозначителното отсъствие не само на нарочения за махане Първанов, но и на премиера Бойко Борисов и министрите му.

Според съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, обаче, вотът на 155 народни представители "за" импийчмънт на Първанов е "морален акт". Ако бях на негово място, щях да си тръгна, добави Велчев.

Първанов обаче няма да си тръгва, а след като сам предизвика скандал с управляващите, успя да получи и нова легитимация от БСП, чиито симпатизанти бяха организирани да събират подписка в негова защита.

След безславния край на импийчмънта, от "Дондуков" 2 обявиха, че в четвъртък президентът ще се срещне с инициативния комитет, който го издигна за втори президентски мандат през 2006 г., а после ще даде пресконференция.

Провалът на сложната процедура, която се задейства рядко и в други държави, бе прогнозиран преди две седмици от близкия до Първанов социолог от "Галъп“ Живко Георгиев, който каза, че най-изгодно за ГЕРБ ще бъде депутатите на Янев да не дадат подкрепата си за отстраняването на Първанов. Според Георгиев така конфликтът ще може да отиде към естественото му затихване.

Неофициално в кулоарите на НС представители на БСП коментираха, че цялото "говорене“ около импийчмънта "само ще повиши рейтинга“ на Първанов, а подписката в негова подкрепа – "вид тест“ за влиянието му в страната.

В сряда обаче от ГЕРБ и партньорите им от "Атака“ и Синята коалиция няколко пъти заявиха, че дебатът за отстраняването на Първанов е "полезен“, че той "реално е нарушил конституцията“, като е публикувал стенограма от разговора си с вицепремиера Симеон Дянков.

Янев поиска оставката на Борисов

Точно преди началото на дебата по импийчмънта в сряда, зам.-председателят на РЗС Атанас Семов заяви, че депутатите от партията няма да подкрепят процедурата и че това е отказ за скрит вот на доверие към правителството. РЗС не участва в управлението и не подкрепя правителството на Борисов, което показва немощ, добави Семов.

В същото време Яне Янев поиска оставката на премиера Бойко Борисов, защото не бил успял да създаде силен управленски екип. "Борисов се превърна в инкубатор на корупция и корупционни процеси", допълни лидерът на РЗС. По думите му, министри от кабинета са в основата на корупционни практики.

От РЗС искат Борисов да признае пред обществото, че "тази лъжица не е била за неговата уста".

Сидеров: РЗС обърна резбата

В хода на дебата лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който безрезервно подкрепя и ГЕРБ, и импийчмънта на Първанов, коментира: "Днес РЗС обърна, типично за тях, резбата”, както и че поради тази причина БСП са създали партията на Янев.

Не мога да си обясня поведението на Яне Янев с достатъчно ясни мотиви и аргументи, коментира пред репортери и съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.

По време на консултациите лично Янев подкрепи мотивите за прекратяване на правомощията на президента, те бяха подписани и от него, и от всички народни представители от РЗС, каза още Фидосова. Сега мотивите са същите, допълни тя. Тя също смята, че проведеният дебат за правомощията на институциите е необходим.

ГЕРБ не се съмняват, че Първанов е нарушил конституцията

Процедурата бе стартирана по искане на ГЕРБ, след като президентът публикува стенограмата от разговора си с вицепремиера Симеон Дянков без съгласието на последния. Самият скандал тръгна от участие на министъра в тв шоу, където бе въвлечен в разговор за "младия милиардер" Първанов. Това бе използвано от президента като мотив за разправа с Дянков и атака срещу цялата финансово-икономическа политика на кабинета.

Депутатът от ГЕРБ Тодор Димитров заяви в началото на дебата, че за управляващата партия няма съмнение, че Георги Първанов е нарушил конституцията. Той призова в рамките на дебата да се изясни използвал ли е Първанов е президентския пост за лични цели; какво е мястото на президентската институция в една парламентарна република; моралът на Първанов в отношенията му с изпълнителната власт и дейността му като върховен главнокомандващ.

Според ГЕРБ и партньорите им Първанов е виновен по всяко от отправените му обвинения.

БСП: Дръжте си символа Дянков

БСП и ДПС отново отхвърлиха обвиненията като несъстоятелни, но използваха дебата, за да атакуват управлението на ГЕРБ.

Любен Корнезов от БСП определи мотивите като "свободно съчинение" и призова управляващите да не използват конституцията като "готварска книга".

"Има едно вярно изречение във вашите мотиви, че "Симеон Дянков е символ на това управление. Дръжте си символа. Аз съм сигурен, че тук ще се намерят народни представители, които да му купят еднопосочен билет за през океана", каза още Корнезов.

"Напънала се планината и родила мишка“, допълни още той.

Лютви Местан от ДПС доразви идеята на Яне Янев, че целта на процедурата не е демонстрация на недоверие към президента, а вот на доверие към правителството. От тази гледна точка ДПС отчете, че кабинетът няма антикризисна програма и управленски приоритети.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров от своя страна сравни "шоуто на Корнезов с шоуто на проф. Вучков" и посочи, че Първанов започна да дестабилизира страната.

Синята коалиция: Първанов е последният защитник на олигарсите

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че Първанов е престанал политически да представлява нацията и е пречка за излизане от тежката икономическа криза.

Според Костов Първанов е последният "явен защитник на олигархията у нас". Лидерът на ДСБ припомни още, че в качеството си на председател на БСП Георги Първанов се е забъркал в два международни скандала, подкрепяйки Слободан Милошевич и е поискал помощ от Саддам Хюсейн. Иван Костов посочи, че Първанов е станал троянски кон на "Атомстройекспорт" в Брюксел.

"Като сътрудник на ДС, "Гоце" е записал тайно човек, дошъл да му подаде ръка", заяви Костов, като припомни, че Дянков не е казвал, че Първанов е млад милиардер.

Според лидера на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров президентът е предизвикал криза, създавайки конституционен скандал. "Едни стенограми крие, други – не", констатира Димитров.

Той припомни още, че Първанов се е кандидатирал за поста, без да признае принадлежността си към ДС.

Конституцията предвижда обвинението срещу държавния глава да се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители. То се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от депутатите са гласували за това. Конституционният съд трябва да разгледа обвинението в едномесечен срок от внасянето му. Ако бъде установено, че е извършена държавна измяна или е нарушена конституцията, пълномощията му се прекратяват.

http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Опитът за импийчмънт на президента се провали | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Опитът за импийчмънт на президента се провали
Автор: Anonymous да 2010-03-31 @ 17:24 EEST
Видяхте ли се колко сте смешни?
Опитът за импийчмънт на президента се провали
Автор: Anonymous да 2010-03-31 @ 17:59 EEST
Комунистическото изчадие отселя за пореден път.Нищо добро не чака България
Опитът за импийчмънт на президента се провали
Автор: Anonymous да 2010-03-31 @ 18:15 EEST
Това не е правилния начин за отстраняване.За отстраняване на КОМУНИСТИЧЕСКО изчадие има само един
начин- действа се със сърп и чук. С чука /400 гр./ се пребива до смърт комунистическото изчадие и за всеки
случай със сърпа му се отрязват кесиите /да не се въди повече/,и за финал се пръска със светена вода в противен случай комунистическото изчадие отселява и става по свирепо,БОЖЕ пази България от
комунистически изчадия .   Прочити и предай на приятел !!!!!

Опитът за импийчмънт на президента се провали
Автор: Anonymous да 2010-03-31 @ 20:45 EEST

А ти може би си някой крадливо синьо изчадие?

Опитът за импийчмънт на президента се провали
Автор: Anonymous да 2010-03-31 @ 21:18 EEST
Ами ако те бяха постъпили така с теб
как би го приел сополанко.

Опитът за импийчмънт на президента се провали
Автор: Anonymous да 2010-04-06 @ 13:56 EEST
Опитът за импичмънт на президента беше обречен на провал в зародиш, тия неграмотни  сини кратуни не го разбраха и няма да разберат още 100 години, да отделят сеното от сламата, затова Костов ги призова добруджанци да си гледат сламата, щото за друго не стават! Към 18:15ч

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди