изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:44 EEST
Чужди медии: Не се разболявайте в България    
По света
Уникалното за България събитие - разследване за корупция на действащ министър - на здравеопазването, намира днес широк отзвук в чуждестранните медии. Те свързват случая с плачевното състояние на българското здравеопазване.


Обвиненията към Божидар Нанев за нанесени огромни щети на държавата се споменават от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и от "Зюддойче Цайтунг", като второто издание припомня, че България е сред най-корумпираните държави-членки на Европейския съюз, предава БГНЕС.

Подозренията, отправени към подалия оставка министър на здравеопазването, се тиражират също от австрийската телевизия ОРФ и от всекидневника "Дер Щандарт", който изтъква, че Нанев е първият действащ български министър, обвинен в корупция след края на комунистическата система преди 20 години.
Ако бъде признат за виновен, Нанев може да получи до 10 години затвор, пише изданието, като припомня уверенията на премиера Бойко Борисов, че ще се бори срещу корупцията последователно, както и - че през лятото се очаква поредното становище на Европейската комисия за полаганите от България усилия в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Слаба оценка за най-бедната от държавите-членки на Европейския съюз би могла да означава загубата на 11 млрд. евро, посочва "Дер Щандарт".

Внимание на темата отделя и сайтът Полскауеб, който отбелязва, че докато в понеделник полската министърка на здравеопазването Ева Копач е била похвалена от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за проявената твърдост спрямо Световната здравна организация и фармацевтичните концерни по време на паниката покрай свинския грип, колегата й от България попада под ударите на прокуратурата за действията си в същата ситуация.
За разлика от Ева Копач обаче Божидар Нанев не може да се радва на "успешната си борба" срещу свинския грип, а ще трябва да отговаря на обвиненията в корупция, тъй като поръчал ваксини за милиони чак след отминаването на опасността.

"Не се разболявайте в България!" - съветва електронното издание Донаукурир, което помества статия от германската студентка Клаудия Лодермайер, която в момента учи в Американския университет в Благоевград. Нейната препоръка е - ако ще се разболявате, по-добре да е у дома. Особено неприятно е да се разболееш през уикенда и ако това ти се случи в Благоевград - наистина е малшанс.
Клаудия споделя учудването си от това, че медицинските сестри не слагат ръкавици, когато взимат кръв, че неин колега с навяхнато в събота коляно е трябвало да изчака до понеделник, за да получи лекарска помощ, или пък че на друг със счупени зъби и потънал в кръв му се наложило първо да попълни два формуляра, преди да стигне до лекаря. dir.bg

 


Сходни връзки

Чужди медии: Не се разболявайте в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди