изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:16 EEST
ШОУТО СЕСИЯ: „ЗЕЛЕН СВЕТОФАР” ЗА ПЪРВИЯ ЕСКО-ДОГОВОР НА ОБЩИНАТА    
НовиниПо него ще се санират три общински сгради. Приходи в размер на 428 000 се очакват от концесионни дейности през тази година

Проверката през 2009 г. на концесиите, сключени от община Добрич, сочат, че са извършени инвестиции в размер на 1 029 894 лева и 23 136 долара. Разкрити са 15 нови работни места и са запазени 167 постоянни и 50 сезонни работни места. Изграден е и един обект по проект от концесионера. Друга констатация от проверките е, че концесионерите спазват задължението си да поддържат обектите в добро техническо състояние, грижат се за района около обектите и зелените площи около тях. За 2009 г. са били предвидени приходи в размер на 182 000 лева като събраните приходи са били 190 973,91 лева. За 2010 г. се очакват приходи в размер на 428 000 лева. Вчера общинските съветници приеха годишния доклад за осъществяваната през миналата година концесионна дейност на територията на общината. Те приеха и отчета на общинската програма за опазване на околната среда. В нея се посочва, че през 2009 г. е приключила газификацията на сградата на общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти”, изградена е отоплителна инсталация на природен газ в дом „Дъга”, газифицирани са Огледалната зала и сутерена на драматичен театър „Й. Йовков”, а в дом-паметник „Йордан Йовков” е изградено противопожарно съоръжение на газовата инсталация. През 2009 г. е подменена дограмата в Дневен център за деца с увреждания, на ПМГ „Иван Вазов”, ОУ „Хр. Ботев”, ремонтиран е и покривът на залата за лека атлетика в спортен комплекс „Простор”. Посочено е, че през миналата година е извършен основен ремонт на улично осветление на стойност 39 958 лева и възстановяване на такова за 106 088 лева. Засадени са 258 иглолистни дървета, 1518 широколистни дървета, 953 вечнозелени храста, а общинското ОБП „Устойчиви дейности и проекти” поддържа 1800 декара зелени площи.
Да се даде възможност за настаняване на специалисти от други населени места в резервни жилища от общинския фонд решиха още общинските съветници вчера. Те допълниха Наредбата за реда и условията за установяване на жилищни нужди. Уточнено бе, че жилищата се предоставят за срока на работата на специалистите в структурите на общинските дейности.
Дадена беше „зелена светлина” за първия т.нар. ЕСКО договор, който общината предвижда да сключи за изпълнение на инженеринг за енергоефективни мероприятия с гарантиран резултат за пакет от три сгради – детска ясла №5 „Пролет”, детска градина №8 „Бодра смяна” и сградата на общината. Причината е, че те са построени отдавна, по тях почти не са прилагани енергоефективни действия. След избор на изпълнителя ще бъде извършено енергийно обследване на сградите. По предварителен одит, извършен от фирма „Енемона”, енергоефективните дейности за трите сгради ще възлизат на около 1,2 млн. лв. с ДДС. Предвижда се вложените от фирмата-изпълнител средства в реализиране на енергоефективните мерки да се изплащат от общината през следващите години от реализираните икономии, тъй като е заложено приложените мерки да намалят с 40 на сто разхода за енергия на трите сгради, обясни зам.-кметът арх. Пламен Ганчев.
Община Добрич ще закупи временен приют за кучета от сегашния му собственик ЕТ „Спектър-Експрес-Георги Русев”. Имотът, където сега се помещава временният приют за кучета, бе оценен първоначално на 220 000 лева, но след проведени преговори с представители на Общински съвет и общинска администрация, цената бе намалена до 160 000 лева. Местният парламент взе решения за продажба на общински имоти – дворни места в жк „Изгрев”, „Север 2”. Учредено бе право на строеж върху общински терени, предвидени за гаражи по ул. „Марица”, по ул. „Ген. Колев”, както и в кв. „Балик Йовково”. Решено бе също да се продаде на търг с тайно наддаване имот с площ 296 002 кв. м в местността „Чорчолийките” при начална тръжна цена от 0,34 лева за кв. м. Обяснено бе, че теренът не може да се обработва, тъй като се наводнява.
Прекратено и обявено в ликвидация бе общинското търговско дружество „Обреден дом” ЕООД, а бе дадено съгласие за създаване на общинско бюджетно предприятие „Обреден дом”. Друго решение на Общинския съвет бе решено да се възложат с конкурс незаети автобусни линии от градската и междуселищна транспортна схема. Срд тях има линии по направлението Добрич-Албена, Добрич-Свищов, Добрич-Силистра, както и 18 линии до населени места от областта. Приети бяха и промени в транспортната схема на Добрич. Те се извършват с цел оптимизиране на градския транспорт и предвид въвеждането на еднопосочно движение по улиците „Отец Паисий” и „Панайот Хитов”. В тази връзка бяха променени маршрутите на автобусни линии 233, 213, 208, 203, 201, 238, 248, обединяват се линии с номера 306, 304 и 204 в линии 306 и 304.Закриват се линии 230 и 205, а линия №202 бе определена за цялостно изпълнение с автобуси за превоз на трудноподвижни лица. Разкриват се и нови тролейбусни линии.  
С цел намаляване на себестойността на медицинските услуги и увеличаване на приходите бе дадено съгласие „ДКЦ ІІ” да тегли банков кредит, тип овъдрафт.
Отхвърлено бе предложението на общинския съветник от Атака Атанас Атанасов за намаляване на таксата за ползване на търговски маси. Председателят на ОбС Иван Мандев посочи, че е против това предложение и предвижда да внесе докладна записка, с която за микропазари за продажба на плодове и зеленчуци да се обособят места с подходяща инфраструктура, която да отговаря на условията за организиране на микропазари.
Местните парламентаристи вчера дадоха съгласие на РБ „Дора Габе” да бъде предоставено правото на второстепенен разпоредител с бюджетни кредити със самостоятелен бюджет. Приет бе и отчет за дейността на Общинския съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси.
 


Сходни връзки

ШОУТО СЕСИЯ: „ЗЕЛЕН СВЕТОФАР” ЗА ПЪРВИЯ ЕСКО-ДОГОВОР НА ОБЩИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди