изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:45 EEST
ТАНЦЬОРИ ОТ ДОБРИЧ ПРОСЪЛЗИХА ПУБЛИКАТА В РУМЪНИЯ    
КултураФолклорният състав на финансовата гимназия участва във фестивала "Пролетна хармония" в град Исакча

Танцовият състав на Финансово-стопанска гимназия  "Васил Левски" бе в северната ни съседка  по покана на Дома на културата в град Исакча. Със своите изпълнения добричките ученици, чиято формация съществува едва от няколко месеца, буквално взривили концертната зала в Исакча и малката импровизирана сцена в населеното с етнически българи село Лунка, разказаха от училището. Навсякъде те били аплодирани, предизвиквали възхищение и огромна симпатия. Румънските зрители и организаторите не пестели суперлативи за трупата на хореографа Коста Георгиев и често се просълзявали по време на изпълненията.
Концертните изяви са били само част от изключително наситената програма на визитата. Учениците посетили историческия музей и аквариума в Тулча, както и два манастира в околностите на Исакча.  Освен това, са били официално приети в кметството на града, където се срещнали с представители на местната власт и представили Добрич, своето училище и фолклорния състав. Незабравими за добричките ученици ще останат срещите с младите танцьори от местната фолклорна формация "Егрета". Младежите от двете страни провели уъркшоп, на който разучавали танци от двете страни, разказаха още от гимназията.
В последния ден от визитата си добричките гости  посетили училището в село Лунка в близост до Бабадаг. Вследствие на Крайовската спогодба през 1940 година от района на Бабадаг в Южна Добруджа се преселват около 50 000 българи. Онези, които са предпочели да останат в Румъния, и до днес ревниво тачат българските традиции. Срещата на учениците от ФСГ  с представителите на етническите българи в Лунка е била особено трогателна. За гостите си домакините представили специална фолклорна програма от български и румънски песни и танци.
С това посещение е продължен един дългогодишен проект между ФСГ  "Васил Левски", Дружество "Знание" в нашия град и Дома на културата в Исакча. Той е започнал преди три години с подписване на договор за сътрудничество, преминал е през съвместната работа по проект  "Парола: Изгубената родина" и ще бъде продължен през месец юни с посещение на младежката фолклорна формация "Егрета" в Добрич. Младите добричлии с нетърпение очакват да посрещнат своите нови приятели от Исакча и вече планират грандиозен българо-румънски концерт под надслов "Просто добруджанци ... ".

 

 


Сходни връзки

ТАНЦЬОРИ ОТ ДОБРИЧ ПРОСЪЛЗИХА ПУБЛИКАТА В РУМЪНИЯ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ТАНЦЬОРИ ОТ ДОБРИЧ ПРОСЪЛЗИХА ПУБЛИКАТА В РУМЪНИЯ
Автор: Anonymous да 2010-04-01 @ 18:37 EEST

" изгубена родина...?!... за румънците ли става въпрос? ....."просто добруджанци"...ми прилича на.....


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди