изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:55 EEST
Е.ОН България продължава да монтира платформи за щъркелови гнезда върху електрическите стълбове    
Екология12 двойки щъркели вече имат нови домове. Трета поредна година Е.ОН България продължава да монтира платформи за щъркелови гнезда върху електрическите стълбове на тери-торията на Североизточна България. Инициативата стартира през 2008 година съвместно с Българско дружество за защита на птиците.

До мо-мента са монтирани 12 платформи на територията на областите Варна, Шумен, Силистра и Габрово, а през 2010 година предстои да се монтират нови 15, час от които ще бъдат в областите Разград и Русе.
Белият щъркел е един от двата защитени видове, включени в Чер-вената книга на България и разполагането на гнездата върху платформи е начин да се запази неговата популация.
За да не се наруши процесът на гнездене, монтажът на съоръжени-ята се извършва на два етапа - първият стартира през месец март и про-дължава до окончателната пролетна миграция на птиците, а вторият е след есенната миграция, през месеците октомври и ноември. Платформи-те се монтират на безопасно разстояние от въздушните линии на електро-разпределителната мрежа, така че животът на птиците да бъде съхранен, а едновременно с това да се улесни поддръжката  и да се ограничат аварии-те, предизвикани от тях. Съоръженията се монтират от специалисти на Е.ОН България Мрежи, със съдействието на орнитолози от Българско дружество за защита на птиците.
 


Сходни връзки

Е.ОН България продължава да монтира платформи за щъркелови гнезда върху електрическите стълбове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди