изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:37 EEST
САЩ ще проверяват пасажерите по израелски тертип    
По света

Новата система за сигурност на полетите залага на използването на разузнавателна информация, а не на претърсването на хора с определено гражданство



САЩ обявиха нови мерки за сигурност за въздушния транспорт, с които се отменят задължителните допълнителни проверки за гражданите на 14 държави, пристигащи в страната със самолет.

При новата методика в реално време ще се използват разузнавателни данни и преценки "за по-ефикасно ограничаване на зараждащите се терористични заплахи", обяви министърката на вътрешната сигурност Джанет Наполитано, цитирана от Ройтерс.

Ще се използват и по-усъвършенствани детектори за експлозиви.

Подозрение за евентуален терорист биха могли да предизвикат името му, националността, откъде и как е купил билета си, къде и спал, сам ли се придвижва, по какъв маршрут е пътувал и за колко време, преди да се качи на самолета.

Това значи, че вече няма да бъдат спирани всички лица от дадена националност или всички с определен вид паспорти, допълни тя.
По новоутвърдения начин обикновено действат израелските сили за сигурност, но правозащитници го критикуват, защото слага в графата на заподозрените хора с определено гражданство, религия или етнически произход.

Новите мерки ще важат за всички пристигащи в САЩ със самолет от чужбина и влизат в сила веднага. Целта е да бъде намален броят на допълнително проверяваните пътници.

Те обаче не отменят "черния списък" на предполагаеми терористи, в който фигурират около 6000 души.

Джанет Наполитано вече беше в няколко държави, с които да уговори прилагането на новите правила за проверка на пътуващите за САЩ.

Страната няма право да подлага на обстойни проверки пътници по чуждестранни летища, но ако авиокомпаниите откажат да следват новите наредби, може да им бъдат наложени глоби, дори да им бъде забранено да извършват полети до САЩ, отбелязва Асошиейтед прес. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

САЩ ще проверяват пасажерите по израелски тертип | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди