изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:20 EEST
Тази година Българският Великден става на 150 години    
Празници По инициатива на фондация „Български православен храм „Св. Стефан” в Цариград” днес ще бъде отбелязана 150-годишнината на Българския Великден. В навечерието на Великден събитието ще се отбележи с великденска служба в българския железен храм „Свети Стефан” край Златния рог в Цариград.


С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на Българската православна църква възкресно богослужение и света литургия ще отслужи Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, пратеник на Св. Синод на Българската православна църква.
На 4 април, неделя Пасха, службата на така нареченото Второ Възкресение ще се извърши в храма от епископ Сионий, иконом Ангел Иванов Велков и архимандрит Евтимий. Към присъстващите ще се присъединят и цариградските българи, които по традиция посрещат Великден в храм "Св. Иван Рилски" в Българската екзархия.
Накратко, историята на Българския Великден започва през 1860 г. Тогава се полага началото на църковно-народните борби за свобода и независимост. Няколко будни български духовници начело с еленчанина Иларион Макариополски, общественици и книжовници, се осмеляват на Великденската служба на 3 април в онази паметна година да не споменат името на Цариградския патриарх и се обявяват за независима Българска църква. Едва след десет години българите се сдобиват с държавно признание на своята духовна свобода със султанския ферман от февруари 1870 г. Така те получават възможност да организират административно българската църковна територия, което по-късно става ориентир и при търсенето на политическа свобода на българския народ. Почти 80 години продължава борбата с цариградската патриаршия, докато най-после през 1945 г. Българската православна църква бива призната за самостойна и равностойна на останалите поместни православни църкви на Балканите и по света.


За Фондацията
Фондация „Български православен храм „Св. Стефан” в Цариград” е учредена през 2005 г. с цел да съхранява историческото, културното и църковното наследство, като подпомага и поддържа българския православен храм “Св. Стефан” в Истанбул, Турция. Фондацията финансира програми за реконструкция, запазване и модернизиране, поема разходи на храма, свързани с дейността, издръжката и поддържането му. През 2005 г. стартира национална дарителска кампания за окончателното възстановяване на „Български православен храм „Св. Стефан” в Цариград”.

За Българския православен храм „Св.Стефан” в Цариград
През епохата на Българското възраждане в турската столица Истанбул, наричана от българи и други православни народи Цариград, живеела голяма българска колония. В средата на XIX век тя наброявала над 50 хиляди души, главно занаятчии и търговци, но и не малък кръг от културни дейци. Цариградските българи се оказали най-дейни в църковно-народната борба и през есента на 1849 г. се сдобили със свой молитвен дом. За тази цел княз Стефан Богороди, българин на турска служба, дарил имот от две каменни къщи и една дървена къща с голям двор в квартал „Фенер”. На 17 октомври 1849 г. бил издаден и официален султански ферман, позволяващ на българите, живеещи в турската столица, да имат собствена църква в квартала Фенер. Долният етаж на дървената къща бил превърнат във временен параклис, тържествено осветен на 9 октомври 1849 г. от Созо-агатополския митрополит. По-късно параклисът прераснал в самостоятелен храм (известен като Дървената църква), посветен на св. първомъченик и архидякон Стефан. В този храм на 3 април 1860 г. българските духовници обявяват независимостта на Българската православна църква, официално учредена през 1870 г. с името Българска екзархия. След Освобождението (1878 г.) седалището на Българската екзархия останало в турската столица. Междувременно на 25 юни 1890 г. бил издаден височайши султански ферман, с който се разрешавало на Българската екзархия да построи на мястото на старата Дървена църква нова. Понеже мястото било насип, архитектът Ховсеп Азнавур предложил конструкцията да бъде от сглобяеми железни плоскости. Те били изработени във фирмата на Рудолф фон Вагнер във Виена. Тържественото освещаване на новата църква „Св. Стефан”, наричана още Желязната църква, било извършено от екзарх Йосиф I на празника Рождество Богородично, 8 септември 1898 г.

http://www.focus-news.net

Българският православен храм “Св. Стефан” в Истанбул

       

Българската църква Свети Стефан в Истанбул за 105-ти път отбелязва храмовия си празник

Българите в Истанбул посрещнаха за Коледа гости от България, сред които дипломати, духовници и парламентаристи

ИСТАНБУЛ - СТОЛИЦА НА ТРИ ИМПЕРИИ

 


Сходни връзки

Тази година Българският Великден става на 150 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди