изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:16 EEST
РокКметът Цонко Цонев: Чакам бебе в края на месеца    
НовиниПечеля пари от вятъра, но не ги давам на вятъра, каза в интервю за „БЛИЦ” градоначалникът след обявяването на поредния Каварна Рок Фест 2010.

Цонко Цонев е без съмнение един от най-нестандартните градоначалници в България и единственият, когото стотици хиляди почитатели на музиката нарекоха "Кметъл" и "РокКмет". Роден е на 03.06. 1967 година в Каварна. Завършил е Математическата гимназия в Добрич и право в Софийския университет. От 2003 година е кмет на Каварна. Доведе десетки любими чужди групи на създадения от него фестивал Каварна рок фест и превърна провинциална и незабелижима Каварна в рок столица на Балканите. По-често може да се види с фанелка на AC/DC, отколкото с костюм, а миналата година се изхитри да промени жп трафика на целия Балкански полуостров за да организира движението българските рокендрол влакове до Белград. Женен е за шабленката Ани, от която очаква съвсем скоро второ дете. От първата си съпруга има син Кристиян. Избран е за Мъж на годината за 2005.

- Където има адмирациите, има и критики. Някои звучат така: "Лесно му е на Цонко, продаде общинските земи за голф игрище, за да издържа рок фестивала ...
- Аз нямам какво да се оправдавам и какво да опровергавам. Виждате кой е спонсорът - компании за бира, минерална вода и сладолед. Фестивалът не е включен в календарния план на община Каварна. Рок фестивалът не се издържа с нито една стотинка от бюджета на общината.
Каквото и да сме продали, не е влязло във фестивала. Може да бъде проверено, тъй като общинските съветници гласуват бюджета и след това съответно отчитането му.
Голф игрището е частна инвестиция. То е построено повечето върху частна и по-малко върху общинска земя. Общината няма участие в игрището, ние продадохме земя и получихме пари. И по принцип такава е политиката на общинския съвет - всяка продажба на общински имот през последните шест години се инвестира в инфраструктура. Ако продадем примерно за 5 милиона, това означава канализация, асфалтиране, осветление за 5 милиона. Нито една стотинка от продажбите - било за вятърни генератори, било за голф игрище, не отива за друго освен за инфраструктура. Дори от тази година законът за държавния бюджет задължава всички общини в България, независимо кои са, ако продадат нещо или отстъпят право за строеж - да влиза в инфраструктурата. Те вече приложиха като закон това, което ние правим от 6 години.

- В тази връзка вятърните генератори край Каварна също са широко коментирана тема, общината е водеща в страната в областта на възобновяемата енергия, но еколозите нещо не са съгласни. Какво печели Каварна в крайна сметка?
- Това са парцели, земи върху които са построени вятърните генератори, предимно са частни, но има и една малка част върху общински- това са имоти, които успяхме да продадем на скъпи цени на времето. Отделно от това договорът така е сключен, че имаме 300 000 лева на година, които влизат в общината само заради това, че генераторите са на територията на общината. Две са чуждите компании - инвеститорите на вятърните генератори, които освен всичко правят и дарения за болницата, за спорта. Печелим пари само заради вятъра!

- Печели ли и какво самият град Каварна от този рок фестивал? Какво е отношението например на местните роми например, които са си голяма част от населението на Каварна?
- О-хо-хо, местните роми ли? Значи, първо за тях се създава работа, тъй като помагат по изграждането на сцената, помагат по самата организиция, успяват да си намерят работа през тези три-четири дни. Принципно сред хората в града - покрай тия фестивали се построиха доста хотелчета, квартири се отвориха, ресторанти. Фестивалът не е само тези три дни - феновете пристигат пристигат два три дни по-рано и заминават след него. За една седмица цялата община се пълни с хора, фенове на рок музиката, напълва се цялата база на общината - хотелска и квартири, и всеки успява от хората успява да припечели по-нещо.
Отделно вече слагаме рекламата на общината, тласъкът, който се дава в развитието на туризма и икономиката на града. Вече пета година го правим фестивала и се доказа, че има смисъл и в икономиката на града влизат милиони само от този фестивал.

- Прощавайте, а колко милиона по-точно?
- Приблизително между 3 и 5 милиона лева, при една посещаемост между 10 и 20 хиляди души през трите дни, които остават в Каварна. А това съвсем не е малко за малък град като нашият.

- Съпругата ви как се отнася към вашите рок подвизи?
- Тя съпругата ми скоро ще има бебе, момиченце. Очаквам скоро увеличение на семейството ми в края на април и ще стана многодетен баща (смее се). Ани ми е втора съпруга, ходи на всички концерти заедно с малкия ми син Георги. А Георги специално тръгна по концертите още от бебе едва ли не.
Нормално го приема жена ми, тя също харесва много от групите. А от мястото, където живеем в Каварна до стадиона е около километър и всичко се чува, та понякога даже се чуди дали да ходи до стадиона.
Аз съм си кореняк каварненец, а съпругата ми е от Шабла. Първата ми съпруга е от Стара Загора. Тя също идва с големия ми син Кристиян на Рок феста, когато може.

Любовта към музиката си я нося от малък. Баща ми беше музикант и учител по физкултура. И аз още от 4-5 годишен ходех по местата, където свиреше той. След това той ме запали с плочи на Пърпъл, Цепелин, Рейнбоу. Бях 8-9 годишен, когато тези групи бяха в апогея си и просто покрай него и аз ги слушах. Закърмен съм с тази музика, както сега и синът ми слуша тази музика, и не съм променял никога вкуса си.
Не съм ял бой заради тази музика, не се правя на герой, но като цяло я слушахме по-апокрифно, тогава тя се излъчваше много рядко по радиата, по телевизията абсурд... И може би затова много повече ни харесваше, защото беше по-неглижирана и от друга страна беше позабранена музика. И може би това предизвика интереса на българите към нея...

Но никога не съм се кол*** между музиката и правото, което съм завършил. Аз всъщност мога да свиря само на уста (смее се). Винаги това, което ме е интересувало е развитието в живота. За моите възможности аз съм се развивал там, където мога.

- Ромите в Каварна много ви обичат ...
- Ром да си в Каварна! Нашите роми живеят в Бевърли Хилз! Но принципно аз ходя всяка седмица в ромския квартал, да видя какво е, как е. Сега изграждаме един голям проект с канализация, водопровод и асфалтиране. До края на тази година ромският квартал ще бъде абсолютно завършен, включитело и газификацията му.
Ромите в Каварна имат всичко, прекрасна детска градина, инфраструктура.
Много пъти хората, които идват за първи път в Каварна се бъркат, мислят че отиват в центъра и не могат да повярват, че това е ромският квартал.
Ромската махала кръстиха "Бевърли Хилз" преди години, когато с Любо Нейков откривахме една улица. И то си остана така "Бевърли Хилз" без майтап, тъй като са много хубави къщите. Някои от ромите работят в чужина и са много добри строители - къщите блестят! Да отбележа, че в последните години намаляха всякакви престъпления, битови и други. И е вече почти изключение да се случи някаква кражба в ромския квартал. На това се гледа като на някакъв необичаен факт.
Тази година неправителствените организации ме наградиха като кмет, работещ най-добре с ромите. Сега съм поканен в Кордоба, Испания, на световната среща на ромите. Предполагам, че това е оценката.

- Имате ли опасения за успеха на Каварна Рок Фест това лято, като имаме предвид, че се събраха няколко много силни фестивали - София Рок в столицата, Спирит ъф Бургас? Конкуренцията няма ли да ви попречи?
- Нямам абсолютно никакви опасения! София Рок си е в работно време, по време на световното първенство. Много от групите, които участват, сме ги гледали по няколко пъти в Каварна - и Слейър, и Рони Джеймс Дио, и Меноуър. Освен това да не забравяме, че цените на билетите при нас са много по-ниски. Самото време, когато се провежда е абсолютно отпускарският период в края на юли и през уикенда. Ние сме друг таргет... И освен това при нас са групи, които имат заклети фенове. Осемдесет процента от тях не са идвали никога и имат у нас фенове, които са готови на всичко, за да ги видят. Така че ние не се конкурираме. Освен това ние не правим фестивал за една година, това е петата година, когато го провеждаме. Съвсем други са целите ни - повече фенове да дойдат, по-добре да си изкарат. Виждате, че правим всякакви улеснения - безплатни места за каравани, за палатки, допълнителни атракции. За нас това не е комерсиално - в смисъл да се взимат едни пари на едни хора... А просто да им се достави на тях същото удоволствие от един такъв голям фестивал.

- Какво ще има на петия Каварна Рок Фест 2010?
- Тази година фестът малко променя формата си. Ще участват повече групи - досега са сигурни 14 банди за три дни.
За първи път в България се прави женска вечер - само с женски вокали. Това е първата вечер, на която хедлайнер ще бъде Таря Турунен.
Искаме Каварна Рок Фест да бъде с много по-разчупен формат, като фестивалите, които се организират в цяла Европа. С много съпровождащи мероприятия като конкурс Мис Рокендрол например, ще се организират допълнителни атракции за посетителите и разбира се отново ще се подари един мотор "Харлей Дейвидсън" на някой от посетителите.

Интервю на Антония Стойнова, БЛИЦ
 


Сходни връзки

РокКметът Цонко Цонев: Чакам бебе в края на месеца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди