изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:26 EEST
Вето за тайните свидетели и СРС-тата    
Новини
Президентът Георги Първанов се готви да наложи вето върху онези текстове в НПК, които позволяват издаване на присъди само по показания на анонимни свидетели и данни от спецразузнавателни средства (СРС).


За готвеното вето съобщи онлайн изданието на вестник "Труд", като се позовава на източници от президентството.
Поправката, гласувана на 25 март, взриви парламента - опозицията напусна пленарната зала и отказа да носи отговорност за “въдворяването на полицейщината в България”. Срещу това се обявиха и адвокатите.

Висшият адвокатски съвет ще направи всичко необходимо да се предотврати приемането на промените на Наказателно-процесуалния кодекс. Според адвокатите те ще доведат до осъждането на невинни граждани в името на популизма, предаде БНР. Според председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска промените в НПК целят да се засили репресивната мощ на държавата за сметка на правото на защита.

Досега НПК забраняваше присъди на базата на “тайни” и непроверими от съда доказателства. Сега ще е възможно свидетел с тайна и за съда самоличност (примерно агент под прикритие) и подслушан разговор да доведат до решението: “виновен”. Според правосъдната министърка Маргарита Попова мярката ще помогне в битката срещу мафията. Забраните в кодекса отдавна са забравени в модерните и цивилизовани държави, посочи тя и допълни, че водещи трябва да са свободата при доказването и свободата на магистратското убеждение при преценка на доказателствата. dir.bg

 


Сходни връзки

Вето за тайните свидетели и СРС-тата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди