изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:05 EEST
Замесиха България в аферата ”Даймлер    
Новини

Подаръци на стойност няколко милиона евро са били предоставяни на представители на властите в страни като Румъния, Северна Корея, Либия и България. Крайната цел е била сключването на договори за продажбата на автобуси "Мерцедес" за обществения транспорт, твърдят американски прокурори в споразумение, подписано с германската компания "Даймлер". Това предадоха БГНЕС и БТА, цитирайки румънския вестник "Ромъния либера".



Компанията е обвинена в САЩ, че е платила десетки милиони евро подкупи на представители на най-малко 22 чуждестранни правителства през последното десетилетие.

Хиляди автобуси Mercedes Conecto и Citaro са били закупени в последно време от местните транспортни власти или частни дружества от Букурещ, Тимишоара, Крайова, Брашов, Орадя, Бакъу, Търгу Муреш, Бая Маре, Търговище и Залъу. Според агенция Медиафакс, некоректните плащания са били извършвани с посредничеството на офиси в Истанбул на турския клон на "Даймлер" - Mercedes-Benz Turk, и възлизат на най-малко 3,88 милиона евро.

Намерените документи посочват плащания за около 6,05 милиона евро към трети страни, във връзка със сделки за износ на автобуси към правителствени клиенти извън Турция, съответно от Северна Корея, Латвия, България, Либия, Румъния, Русия, Саудитска Арабия, Йемен и други страни.
Подкупите са донесли на германската компания приходи от 95 милиона евро. От сумата от 6,05 милиона евро, най-малко 3,88 милиона са били под формата на некоректни плащания и подаръци, от които 3,3 милиона са били регистрирани в документи под акронима N.A. (съкращение от “Nutzliche Aufwendungen" - "необходими плащания").

Сумата от 3,88 милиона евро под формата на пари и подаръци е била изплатена на правителствени представители или на трети страни, при споразумението, че те ще бъдат раздадени по-нататък, цялостно или частично, на официални лица, които да помогнат на "Даймлер" да си осигури продажбата на автомобили към правителствени клиенти.  dir.bg
 


Сходни връзки

Замесиха България в аферата ”Даймлер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди