изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:01 EEST
СТУДЕНТИТЕ НЕ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИ ВНОСКИ    
НовиниВсички български студенти, които следват редовно във висши училища в страната или в чужбина, са здравно осигурени за сметка на държавния бюджет, съобщава на сайта си националната агенция по приходите.

Това става, ако те са приети в редовна форма на обучение, ако не се осигуряват на друго основание (не работят, не са регистрирани в Бюрото по труда, не получават пенсия) и са на възраст до 26 години. Висшите училища в страната ежемесечно подават в НАП декларация по образец с имената на студентите, които са записани в редовна форма на обучение и имат право да бъдат здравно осигурени за сметка на хазната. Студентите, които следват в чужбина, сами доказват правото си да бъдат осигурявани за сметка на държавата. Това става като в офисите и териториалните дирекции на НАП се подаде удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват. Документът трябва да съдържа имената на студента, а също период, в който той следва там (семестър или година) и дата. За студентите, които учат в чужбина, удостоверението или служебната бележка трябва да са легализирани в България от лицензирана фирма. Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се изчистят задълженията на студента за здравноосигурителни вноски за минали периоди. Подаването на удостоверението може да се извърши и от някой от родителите на чуждестранния студент, без за това да се изисква нотариално заверено пълномощно.
От приходната агенция припомнят, че от началото на годината прекъсването на здравните права става, ако са пропуснати повече от три вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който на лицето е оказана медицинска помощ, платена от касата.
 


Сходни връзки

СТУДЕНТИТЕ НЕ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИ ВНОСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди