изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:44 EET
Сравниха Ердоган с Кадафи и Чавес    
По света
Израел представлява "главната опасност за регионалния мир" в Близкия изток, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в Париж, където е на посещение.


Пред журналисти преди работния си обяд с френския президент Никола Саркози Ердоган каза: "Израел е главната заплаха за регионалния мир", предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА. "Ако една страна използва непропорционална сила, използва в Палестина, в Газа фосфорни бомби, ние няма да кажем "браво", каза премиерът и добави, че мотивите за израелската офанзива, в която загинаха 1500 души в Газа в края на 2008 и началото на 2009 година са "лъжи".

Изявленията на турския премиер стават на фона на ново напрежение между Турция и Израел, след като турските медии цитираха изявления на израелския външен министър Авигдор Либерман, който, според израелски медии, бил сравнил турския премиер с либийския лидер Муамар Кадафи и с венецуелския президент Уго Чавес.
В декларация снощи турското министерство на външните работи заяви, че тези изявления минават границата. Тези изявления показват, че Либерман продължава да игнорира правилата на дипломацията, които се прилагат в международните отношения, се казва в документа, с който се призовава Израел да се откаже възможно най-скоро от този неразбираем и неприемлив подход.

Турският премиер също така изтъкна ядрения капацитет на Израел, който Ерусалим никога не е признавал официално, и направи връзка с въпроса за иранската ядрена програма. По думите му фактът, че Израел не се е присъединил към Договора за неразпространение на ядреното оръжие, не означава, че Ерусалим не трябва да се отчита пред международната общност по въпроса. "Това логично ли е? Това, че не са подписали Договора за неразпространение на ядреното оръжие, не означава, че могат да правят каквото си искат", каза Ердоган.

Премиерът отново заяви, че е против приемането на нови международни санкции срещу Иран заради ядрената му програма. "До момента Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) говори само за вероятности, но няма нищо черно на бяло. Не може една страна да се обвиняма само заради вероятности", каза той.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди "непрекъснатите атаки" на Турция. "Искаме да поддържаме добри отношения с Турция и съжалявам, че Ердоган е решил непрекъснато да атакува Израел", каза Нетаняху на пресконференция по повод първата годишнина от идването си на власт. dir.bg
 


Сходни връзки

Сравниха Ердоган с Кадафи и Чавес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди