изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:29 EET
ТРИ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ СПРЯХА РАБОТА ЗА ЧАС    
ЗдравеЗдравните работници протестираха срещу делегираните бюджети, срещу излишните изисквания за апаратура и специалисти, срещу липсата на чуваемост и силовите методи


Медицинските работници от три общински болници - в Каварна, Тервел и Генерал Тошево, се включиха вчера по различен начин в националните протестни действия, организирани от Българския лекарски съюз.    
Лекарите и медицинският персонал от МБАЛ–Каварна, почистваха от 10 до 11 часа двора на здравното заведение. Решението за тази форма на предупредителни протестни действия взехме на общо събрание, съобщи временно изпълняващият управител на болницата д-р Живко Жеков. Три са конкретните поводи за протестните ни действия, обясни д-р Жеков. На първо място той посочи делегираните бюджети, въведени от началото на годината с влизането в сила на новия рамков договор. На второ място, протестираме срещу изискването на /НЗОК/ за двама специалисти по дадена клинична пътека. Третото, за което протестираме, е начинът, по който се извършват проверките от НЗОК и РЗОК. По думите на Живко Жеков, проверките най-често се извършвали от така наречените експерти, които са лекари със специалност, но извършват проверки, които не са техния профил. Извършването им внушавало сред  останалите колеги напрежение и объркване, а сред обществото, че в болницата се извършват  кражби, лекуват се фантоми и други нарушения, които целят единствено и само облагодетелстване на лекарите. "Затова предлагам проверяващите да са хабилитирани лица, с доказан авторитет и качества в дадена специалност, за да може проверката да се осъществи не по административен начин, а по същество – диагноза, правилност на лечението, избор на медикаменти. Ако там е допуснато грешка и тя е доказана, тогава лекуващият лекар трябва да наведе глава и да отиде за своя сметка на продължителна следдипломна квалификация. Така биха се решили проблемите за качеството на лечебно-диагностичния процес и за следдипломната квалификация на всеки лекар",  добави временно управляващият на болницата в Каварна.
От 10 до 11 часа прекъснаха работа и здравните работници в МБАЛ в Тервел. Оставихме дежурни лекари и сестри за прием на спешните случаи, поясни за НДТ управителят д-р Вяра Момчева. Медиците се събраха на митинг на площада срещу сградата на общината, издигнаха плакати с исканията си. Действията им бяха подкрепени от граждани - както от Тервел, така и от селата, както и от кмета инж. Живко Георгиев. Направена бе подписка, в която само до обяд се разписаха над 200 души. Исканията ни са за  премахване на делегираните бюджети, на изискванията за налична апаратура, структурни звена и брой специалисти, за увеличаване броя на клиничните пътеки, на премахване на акредитацията на лечебните заведения и замяната им с доброволно сертифициране с международни системи за контрол на качеството, каза д-р Момчева. Здравните работници настояват още за възстановяване на обществения характер на НЗОК, спиране на непрекъснатите промени и осигуряване на сигурност, предвидимост и предсказуемост в здравеопазването и др. Подписката и исканията на здравните работници от Тервел ще бъдат предоставени на управляващите.
За час спряха работа и здравните работници от МБАЛ в Генерал Тошево - от 12 до 13 часа. Те се закичиха с лентички с надпис "Ден на здравето - ден на протест" - каквото е мотото на действията в национален мащаб. Съпричастни сме с колегите от страната, каза за НДТ управителят на болницата д-р Евгений Стойчовски. Той обясни, че здравните работници в Генерал Тошево протестират символично заради отлаганите плащания, срещу начина на провеждане на реформата без чуваемост, срещу силовите методи. "Целта е закриването на малките болници, но така хората в тези общини ще бъдат поставени в неравностойно положение. Здравеопазването се централизира", коментира д-р Стойчовски.
Екип на НДТ


 


Сходни връзки

ТРИ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ СПРЯХА РАБОТА ЗА ЧАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди