изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:55 EEST
БАЛКАНИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РЕГИОНАЛЕН ГАРАНТ НА ГЛОБАЛНАТА СИГУРНОСТ    
Интервюта Пред НДТ д-р Златогор Минчев, IT-директор на сдружение "Джордж Маршал-България". Той участва в провеждащите се в момента в Албена 39-а пролетна конференция на Съюза на математиците в България и Ученически институт по математика и информатика

 Д-р Златогор Минчев е роден през 1978 г. в Бургас. Завършва техникум "Александър Попов", специалност "Радио и телевизия" и "Информатика" във Великотърновския университет "Св. Кирил и Методии". От 2002 до 2005 г. е аспирант по Кибернетика в Централна лаборатория по Биомедицинско инженерство при БАН. През 2007 г. защитава докторска дисертация и работи като научен сътрудник II ст. в Българска академия на науките. Автор е на повече от 20 публикации и участва в 7 научни проекта на обща стойност над 3 млн. лева. Работи в областта на моделирането и симулацията, изкуствения интелект, управление на ситуацията при кризи. Носител е на патент на модел, свързан с цифрово информационно кодиране. Автор е на публикации в престижни международни списания. Участва в редица проекти, финансирани от НАТО и от ЕС.

- Д-р Минчев, една от насоките, в които работи сдружение "Джордж Маршал-България", е въвеждането на съвременни информационни и комуникационни технологии в сектора за сигурност. На какво ниво е този процес в България и в какви са вашите активности в тази посока?
- Сдружение "Джордж Маршал-България" е неправителствена организация, която работи активно с най-съвременните технологии и младите хора в България. Ние, естествено, отделяме съществено внимание на информационните технологии, използвани в отбраната, защото не бива да забравяме, че 21 век е векът на компютрите и Интернет. Днес истинското състезание, което се води в света, е свързано с информационно и технологично превъзходство, а не с концентрацията на тежко въоръжение в отбраната.
Когато говорим за България, ще трябва да отбележим, че за съжаление, технологиите, с които разполагаме в сигурността, са по-скоро в догонваща позиция, отколкото във водеща. Естествено, тук трябва да отчетем и факта, че това развитие изисква и големи капиталови инвестиции. А това е процес, който не може да бъде осъществен мигновено, тъй като е свързан с формиране на способности, а не само с придобиване на техническо оборудване. 
Ще използвам този повод да спомена, че от 2009 година ние активно подкрепяме една чудесна инициатива на Съюза на математиците в България, фондация "Св. Св. Кирил и Методий", фондация "Еврика" и Американската фондация за България. Тази инициатива е свързана със създаването на образователен институт по математика и информатика за учениците от гимназиална степен на обучение, който тази година навършва цели 10 години. Това е една уникална възможност да се търсят и култивират български таланти, които утре да използваме в подкрепа на националната ни сигурност и създаването на бъдещи способности в Информатиката и информационните технологии, където България, традиционно, дава водещи световно признати специалисти.


- Във Ваши предишни изказвания и публикации споменавате, че е необходимо да се поднови работата по разработването на Стратегия за национална сигурност. Каква е ситуацията към момента?
- Тази дейност е подновена и в момента се работи много активно по темата. Искам да подчертая , че Сдружение "Джордж Маршал-България", съвместно със Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", Фондация "Център за национална сигурност" и Министерство на отбраната, организира в края на февруари кръгла маса по темата. Очаква се преди месец юни Стратегията за национална сигурност да влезе на обсъждане в парламента. Това ще ни осигури една адекватна позиция към новите предизвикателства в глобалната сигурност като страна член на НАТО и ЕС.


- Какво се промени след 11 септември 2001 година?
- Онова, което най-вече се промени, е заплахата, към отделния човек, свързана с новото предизвикателство за демократичния свят - тероризма. Този феномен напълно преобърна представите и приоритетите в планирането на отбраната. Неслучайно днес говорим не за отбрана, а за сигурност и интегриран сектор за сигурност.Такива са препоръките и тенденциите и на Европейския форум по изследване на сигурността и иновациите, и на НАТО Comprehensive Approach.


- Каква е Вашата оценка за Балканския регион по отношение на сигурността?
- Балканите винаги са били една сложна социо-културна смесица, която е съумявала да запази вътрешно равновесие по свой си начин. Естествено, днес, когато много от Балканските страни са членове или кандидат-членове на НАТО и ЕС, ситуацията придобива и друго измерение, а именно - глобално. Тук трябва да отбележим, че когато говорим за глобализация на Балканите, трябва да отчетем и тяхното гео-стратегическо местоположение и, не на последно място, икономическо влияние. В тази връзка бих искал да отбележа, че в сегашната ситуация Балканите най-вече се разглеждат при дискусиите за енергийна сигурност и ПРО. За мен Балканите като част от света са стратегически и икономически, критичен ареал за Европа и НАТО и по тази причина трябва да останат стабилни, като регионален гарант на глобалната сигурност. НДТ

 

 

 


Сходни връзки

БАЛКАНИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РЕГИОНАЛЕН ГАРАНТ НА ГЛОБАЛНАТА СИГУРНОСТ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
БАЛКАНИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РЕГИОНАЛЕН ГАРАНТ НА ГЛОБАЛНАТА СИГУРНОСТ
Автор: Anonymous да 2010-04-08 @ 18:04 EEST

И в центрото му да са макеноидите... :-))))

Да живее царьот Симеон! Най-великио македонски цар след Александър Македонски, благодарение на когота Македония за малко първа да открие, че землята е валчеста като либеница и върти се от запад на исток... ;-)


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди