изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:53 EEST
УНИКАЛНА СИСТЕМА ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДАТА В АЛБЕНА    
ТуризъмВчера в курорта представиха първата у нас ултрлафилтрираща система за питейна вода

Първата и единствена в България ултрафилтрираща система за питейна вода работи в най-новия петзвезден хотел „Фламинго Гранд” в курорта Албена. Инициативата е в резултат на дълго сътрудничество между експерти от Холандия и България, чиято главна цел е подпомагане на крайморския район в развитието на международно признат устойчив и здравословен туризъм. Новата технология на ултрафилтрация гарантира механично отстраняване от водата на всички микроорганизими, спори, гъбички, полени, прашинки, бактерии и вируси. Тя представлява физическа бариера за патогени в питейната вода. С тази система е под контрол и разпространението на опасната за хората бактерия легионела, която вдишана чрез аерозола от душ, може да бъде изключително опасна, а в някои случаи дори и смъртоносна. На практика това означава, че гостите на „Фламинго Гранд” имат на разположение питейна вода с показатели за качество, които са по-високи и от някои международно приети норми. Освен това новата инсталация е екологично чиста,не налага използването на химикали и изразходва минимално количество електроенергия.
Инвестицията на Албена е в рамките на програма за сътрудничество, финансирана от Министерството на икономиката и Министерството на околната среда на Холандия. Тя е на обща стойност 100 000 евро, от които холандската страна поема половината. Тя осигурява гарантирано качество на питейната вода, устойчиво развитие на туризма и грижа за здравето на туристите.
Партньори по проекта са били холандският туроператор „Терра България”, производителят „ПБ Интернешънъл” и „Албена” АД. 
На специална пресконференция вчера представители на трите организации, както и Анита Веменхофе от Холандското посолство у нас представиха положителните страни на проекта. Хенк Спелт  - директор на Терра България предостави на изпълнителния директор на „Албена” АД Красимир Станев официален доклад за състоянието на питейната вода в най–новия хотел в курорта „Фламинго Гранд”. Представителят на фирмата-производител пък връчи проект на душ за плажа с филтрираща система, който компанията ще подари на „Албена”.
 К. Станев заяви, че до пет години във всички хотели в Албена ще бъде монтирана филтрираща система, която да осигури чиста вода без опасната бактерия легионела. Стана ясно, че повод за работата по този проект е констатацията, че доста от гостите по българското Черноморие се разболяват от бактерии във водата. Една от тях е легионелата, каза пред журналисти Корийн ван Вурден от холандската компания „Амеко”, която работи в областта на околната среда. Затова и проектът преди две години е започнал с проучване на проблема. Фирмата, доставила филтриращата система за „Фламинго гранд”, ще се представи на изложение в София в началото на май. Тя е готова да предоставя филтри и за домакинствата. Предварителните разчети са, че за едно жилище цената ще е около 150 евро.
 


Сходни връзки

УНИКАЛНА СИСТЕМА ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДАТА В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди