изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 21:32 EEST
Русия и САЩ бяха приветствани за подписването на новия Договор за СНВ    
По светаПрага. Русия и САЩ бяха приветствани от международната общност за подписването на „историческия” нов договор за съкращаване на стратегическите ядрени арсенали, но бяха и призовани да продължат намаляването на арсеналите и в бъдеще.


Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства „подписването на Договора и го определи като важна историческа стъпка в рамките на международните усилия за ядрено разоръжаване реализирането на идеята за свят без ядрени оръжия”. „Това значимо постижение също ще помогне за създаването на позитивна атмосфера” за предстоящата през следващия месец конференция по ядреното разоръжаване в щабквартирата на ООН, се казва Бан.
След месеци на преговори, руският президент Дмитрий Медведев и неговият колега от САЩ Барак Обама подписаха новия договор за съкращаване на стратегическите ядрени арсенали в Прага. Договорът трябва да замени изтеклият в края на миналата година договор СТАРТ-1, подписан през 1991 г.
„Новият договор доказва волята на президентите на Русия и САЩ да работят решително за каузата на ядреното разоръжаване”, каза френският външен министър Бернар Кушнер, чиято страна притежава третия по големина ядрен арсенал в света.
Въз основа на новото споразумение, Русия и САЩ ще могат да имат максимум 1 550 ядрени бойни глави, което е с около 30% по-малко от лимита, определен през 2002 г.
Договорът също предвижда лимит от 700 единици на междуконтиненталните балистични ракети с наземно, морско и въздушно базиране, способни да носят ядрени бойни глави.
Новият договор бе подписан в Прага точно 12 месеца след реч на Обама в чешката столица, в която той обяви ангажимента на САЩ към целта за свят без ядрени оръжия.
По-рано тази седмица Обама представи новата ядрена доктрина на САЩ, в която се казва, че Вашингтон няма да нанася ядрени удари по страни, които не притежават ядрени оръжия, като Иран и Северна Корея са изключение.
Президентът на САЩ следващата седмица във Вашингтон ще бъде домакин на конференция по ядрената сигурност, която ще се състои в навечерието на конференция на Договора за неразпространение на ядрените оръжия в Ню Йорк през май.
По думите на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, подписването на новия договор е придало инерция на усилията за препятстване на разпространяването на ядрените оръжия.
„Намаляването на ролята и броя на ядреното оръжие е положителна стъпка напред към един по-сигурен и мирен свят, без ядрени оръжия. Договорът може да придаде положителен тласък на усилията за препятстване на разпространяването на ядрените оръжия”, каза още Амано.
Приветствайки новия договор, полският външен министър Радослав Сикорски заяви във Варшава: „Надяваме се, че следващата стъпка ще бъде намаляване и на броя на тактическите ядрени оръжия, по-специални на тези, разположени до нашите граници”.
Полша бе в центъра на спор между САЩ и Русия относно американските планове за противоракетен щит в Източна Европа.
През септември Обама анулира планове, договорени през 2008 г., за разполагането на елементи на щита в Полша и Чехия, които разгневиха Русия. Новият план на САЩ за противоракетна отбрана продължава да бъде спорен въпрос между Русия и САЩ.
В навечерието на подписването на документа Пекин също приветства новия договор за разоръжаване и призова Вашингтон да продължи да намалява ядрения си арсенал въз основа на своята нова ядрена политика.
„Изключително е важно САЩ да намалят своя ядрен арсенал по един отговорен начин, в качеството си на притежател на един от най-големите арсенали в света”, каза говорителят на китайското външно министерство Дзян Ю.
Шведският премиер Фредрик Рейнфелд и външният министър Карл Билд заявиха, че „споразумението между президентите Обама и Медведев е важна стъпка напред, но тя е само една от няколкото необходими”.
„Изключително е важно в нашата част на света този договор да бъде последван от дискусии, имащи за цел силното намаляване и, в дългосрочна перспектива, ликвидиране на тактическите ядрени оръжия”, написаха Рейнфелд и Билд в своя статия, публикувана от „Свенска Дагбладет”.

Реакциите в Москва на подписването на Договора за съкращаване на стратегическите ядрени арсенали

Новият договор за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения ще укрепи позициите на Русия, смята председателят на комисията по отбрана към руската Държавна дума (долната камара на руския парламент) Виктор Заварзин. „От гледна точка на жизнено важните интереси на сигурността на Русия договорът, без съмнение, укрепва нашите позиции”, каза той.
„Новият договор свидетелства за това, че Русия и САЩ могат да си сътрудничат, че нашите интереси по редица ключови въпроси на международната сигурност съвпадат. При това „презареждането” на руско-американските отношения придобива реални контури”, изрази мнение Заварзин.
Руският експерт също отбеляза няколко компромисни момента в договора, които стана реалност „за една година работа”.
„Преговарящите дълго време не можеха да намерят формулата за свързване на стратегическите настъпателни въоражения с отбранителните (със системите за противоракетна отбрана). Тази важна за Русия тема ще бъде фиксирана в договора в юридически задължителна форма. Темата за взаимната свързаност между стратегическите настъпателни въоръжения и противоракетната отбрана е отразена в документа”, подчерта руският депутат.
Подписаният между Русия и САЩ в Прага договор за мерките за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ) фиксира връзката между СНВ и противоракетната отбрана (ПРО) на САЩ в Европа, коментира РИА Новости.
В преамбюла на документа се посочва, че страните признават „наличието на взаимовръзка между стратегическите настъпателни въоръжения и стратегическите отбранителни въоръжения, нарастването на тази взаимовръзка в процеса на намаляване на стратегическите ядрени оръжия”.
Освен това, по думите на Заварзин, новият договор „се базира на принципите на пълното равноправие между страните, не съдържа никакви едностранни предимства за САЩ или Русия и за първи път фиксира безпрецедентно ниски тавани за стратегическите настъпателни въоръжения”.
Русия и САЩ ще могат да се оттеглят от договора за СНВ ако свързани с него обстоятелства поставят под заплаха техните интереси, документът прекратява действието си три месеца след съответното уведомяване, пише в подписания в Прага документ, предаде руската информационна агенция Новости.
Новият договор за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения е изгоден както за Русия, така и за САЩ, заяви членът на обществения съвет към руското министерство на отбраната Игор Коротченко.
„Това е компромисно решение”, каза Коротченко.
По неговите думи, всяка от страните има своите причини да направи заложените в договора съкращения.
„За Русия изгодата се свежда до това, че през идните години от бойния състав на Ракетни войски със стратегическо предназначение ще бъде изключено голямо количество тежки ракети с течно гориво съветско производство, които са отслужили установените и удължените срокове на експлоатация”, каза експертът.
Отчитайки бавните темпове на производство на новите ракети с твърдо гориво Топол-М и РС-24, както и проблемите с приемането на въоръжение на морската балистична ракета „Булава”, фиксираните в новия договор тавани за носителите устройват напълно Русия, отбеляза Коротченко. Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Русия и САЩ бяха приветствани за подписването на новия Договор за СНВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди