изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:38 EEST
Борисов: ПРО ни е нужна заради централите    
Новини България трябва да е активна страна по въпросите за създаване на противоракетна отбрана, заяви след срещата на 11 лидери от Централна и Източна Европа с президента на САЩ Барак Обама в Прага българският премиер Бойко Борисов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Американският президент е благодарил за решението на България да приеме затворник от Гуантанамо. Това каза още Борисов пред журналисти.

„Обама добре познава България. По темите, по които говорихме, показа, че познава нещата от региона в детайли”, каза той, цитиран от "Фокус".

Какво следва за общата сигурност, ако в Афганистан НАТО изгуби войната по същия начин, както Съветският съюз, и се изтегли оттам - този въпрос е бил поставен на срещата на държавните ръководители. След края на срещата пред български журналисти министър-председателят Бойко Борисов коментира - за Афганистан тревогата на всички е, че след като Съветският съюз загуби войната, вече години наред гинат войници на НАТО от всички държави. Резултат не се вижда.

Общото мнение е, че - трябва да се строи инфраструктура, болници, училища. „Да бъдат изпратени инструктори за полиция и армия, а не само войници. За да може, когато си тръгнат войските на НАТО, местното самоуправление да е факт. Има горчив опит с Ирак. Много са проблемите, всяка една държава участва, всички ние декларирахме солидарност, че участваме там – но аз зададох този въпрос – докога това ще го правим? Години наред – 5 – 10 – 20? Местното население усеща ли, че има шанс да се подобри положението след войната или чака просто тя да свърши. И както си замина Съветският съюз, да си замине и НАТО. Това са теми, по които всички с пълен консенсус се съгласиха”, каза Борисов.

По думите му - всички разбираме, че там войната ще продължи и трябва да бъдат изпратени повече хора. „Но не само войници, а трябва да се пращат инструктори, хора, които да обучават, да създават, да творят, за да може да се повдигне статуса на държавата. Какво следва, ако както Съветският съюз изгуби войната, сега и НАТО да изгуби войната и да се изтегли от там? Идват талибаните, от там идват и в съседните републики и стигат и до нас – южния фланг на НАТО. Това ще бъде най-тежката загуба за НАТО. Те сега в тези условия произвеждат стотици тонове наркотик, а ако ги няма войските на НАТО?”, коментира Борисов.

Лидерите на държавите, участнички на срещата с американския президент Барак Обама снощи, са декларирали солидарност за участие в умиротворителните сили в Афганистан. „Всички декларирахме солидарност, заявихме участие, но аз зададох въпроса – до кога ще правим това?”, каза Борисов. „Тревогата на всички е, че след като Съветският съюз изгуби войната, години наред там гинат войници на НАТО. До кога ще продължава това? Години наред - 5, 10, 20? Местното население усеща ли, че има шанс да се подобри положението след войната или просто чака тя да свърши и както си замина Съветския съюз да си замине и НАТО”, каза Борисов.
Участниците в срещата са се обединили около това, че в Афганистан трябва да се изграждат инфраструктура, болници, училища, да работи местното самоуправление. Трябва да се изпращат не само войници, а инструктори за полицията и армията. За да може, когато си тръгнат войските на НАТО, държавата да функционира. Имаме горчивия опит от Ирак, посочи Борисов.

Ако се говори изобщо за противоракетна отбрана, то ние трябва да сме активната страна, каза министър-председателят. В момента България, включително и централите ни, нямат никаква защита - каза Борисов. „Не знам дали знаете, хубаво е да не знаете. Но ние нямаме възможност в момента да реагираме. В тази посока ще вървят разговори, които много ясно и точно ще бъдат формулирани – че това е елемент на НАТО и ако тази система бъде внедрена, ще пази глобално цяла Европа” - каза Борисов.

„Иран вече произвежда и има 20 % обогатен уран, който става за ядрено оръжие; оказва да пусне проверки. В целия свят вече има единно мнение, което става все по-консолидирано – че това ще продължи като темп и като стратегия - да произведат ядрено оръжие. Ракетите, които вече имат, могат да достигат България. За разлика от популистите в България, които, като се каже Противоракетна отбрана, си представят – оръжие за нападение, то е точно обратното: НАТО трябва да съумее да защити териториите на всички свои членки, за да бъдем защитени и ние. Ако продължат с този темп, ако сега ракетите им летят на 1200 километра, могат да направят на по-голямо разстояние. Както президентът Обама каза – надпреварата в това въоръжаване вече е явна. Ние трябва да мислим за следващите години” - каза Борисов. Коментирано е било и втърдяването на санкциите спрямо Иран. „В тази посока президентът Обама каза, че с президента Медведев имат съгласие по доста теми”, каза Борисов.

Той подчерта обаче, че това са теми, които не са поставени на дневен ред официално за България. „В момента, в който бъдат официално поставени, ще ги внесем в парламента и ще проведем дебата, както трябва, мотивирано, защо и как трябва да бъде поставена тази отбрана” - каза той.
По думите му - светът в момента усеща един проблем – глобален, геостратегически и мисли как да се защити от него. Щом витае това напрежение, то във всички случаи ще следват някакви действия.
/БЛИЦ
 


Сходни връзки

Борисов: ПРО ни е нужна заради централите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди