изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:44 EEST
МАХАЛАТА В КАВАРНА С НОВ ПОЧЕТЕН ЖИТЕЛ    
ОбществоПразникът мина с много настроение, музика и веселие

Заради кризата тази година ромите в каварненския квартал "Хаджи Димитър", който е по-известен с прозвището Бевърли Хилс, даден му от Любо Нейков, посрещна празника с двойно по-малко средства, призна ромският кмет Мартин Башев. той сподели, че тази година за купона имат 5 хил. лв., от които 2 хил. лв. са от общината, а останалите от спонсори, докато миналата година са разполагали с 10 хил. лв. Въпреки това настроение е не липсваше. Първи на сцената се качиха децата от детската градина в махалата, които обраха овациите на мало и голямо, събрало се по традиция в Бевърли Хилс, където става голям купон.
Задължително бе изпълнен ромският химн "Джелем, Джелем", след което Башев връчи грамота на новия почетен ром на Каварна - председателят на Съюза на артистите в България Христо Метафчиев. Спряхме избора си на Мутафчиев, защото е голям приятел на Каварна, а и е изиграл най-много роли на цигани, добави Башев.
Титлата "почетен ром на Каварна" се присъжда за шеста поредна година. Първият й носител е Любо Нейков. След него грамоти са получавали Краси Радков, Нона Йотова, Велислав Вуцов, Наско от Б.Т.Р., а режисьорът Андрей Слабаков е единствения удостоен с титла "почетен мангал".
В махалата живеят 4 000 роми. 80 на сто от тях са в чужбина, предимно в Полша. "Това е рекорд, защото досега половината от нашите цигани имаха бизнес в Полша, а сега тук останаха само 20 на сто от всички. Безработицата е 2 процента и то са предимно такива, които не искат да работят" - каза Башев.. В Каварна ромите успешно се интегрират с полякини. Ергените си довели 15 булки, докато само две моми са привлекли на наша територия 2-ма полски ергени. Махалата е на 100 процента канализирана, газифицирана, с изцяло подменен водопровод и с 99 на сто преасфалтирани улици. До месец юни - юли ще бъде асфалтирана и последната улица.
 


Сходни връзки

МАХАЛАТА В КАВАРНА С НОВ ПОЧЕТЕН ЖИТЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди