изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:10 EEST
През седмицата 12 - 16 април 2010 г. в Районен съд – Добрич, са насрочени наказателни дела от обществен интерес    
Ред и сигурностПрез седмицата 12 - 16 април 2010 г. в Районен съд – Добрич, са насрочени за разглеждане следните наказателни дела от обществен интерес: 

На 12.04.2010 г. Районен съд – Добрич, ще заседава по наказателно дело срещу 22-годишния Акиф Ф. Ак. от Добрич. Той е подсъдим по обвинителен акт на Районна прокуратура – Добрич, за това, че на 28.02.2009 г. в Добрич се е съвкупил с 16-годишна девойка, като я принудил към това със сила и заплашване, и на 24.04.2009 г. се съвкупил с друго 16-годишно момиче като го принудил към това със заплашване.

В обвинителния акт е посочено, че през периода септември 2007 – февруари 2009 г. Акиф Ак. имал връзка с първата пострадала девойка. Тя поискала да прекратят отношенията, но подсъдимият не приел решението й и започнал да я заплашва. На 28.02.2009. г. двамата се срещнали в заведение и със заплахи за живота й и псувни младежът я накарал да го последва до таванско помещение на негов познат. Пострадалата и преди това била бита и заплашвана, затова приела сериозно заканите му. В квартирата Акиф Ак. попитал момичето „с него ли е или против него”. То му отговорило, че не иска повече да бъде с него и желае да я остави на мира. В отговор на това Акиф Ак. ударил девойката в корема и й казал да се съблече. След като тя се възпротивила, той й ударил шамар по лицето и против волята й я изнасилил.Насилието било повторено, като Акиф Ак. снимал случващото се с мобилния си телефон. Няколко дни по-късно пострадалата се оплакала в полицията за отправяните й заплахи и психически тормоз, които я карали да се страхува за живота и здравето си.

Акиф Ак. показал заснетия клип на приятелите си и на близка приятелка на пострадалото момиче. На 14.04.2009 г. подсъдимият уговорил среща с второто момиче, уж за да върне чрез нея гривна на бившата си приятелка. Той й казал, че трябва да отидат да вземат бижуто от квартирата му. След като пристигнали Акиф Ак. й поставил задача, да го снабди с новия телефонен номер на бившата му приятелка. Същевременно я заплашил, че ако не изпълни поръчката, ще бъде изнасилена от него или негов приятел. След това й съобщил, че независимо дали й харесва, ще си понесе последствията и ще бъде изнасилена. Въпреки молбите на момичето, той изпълнил заплахата си, като й обяснявал, че така той отмъщава на приятелката си. Преди да се разделят, Акиф Ак. предупредил пострадалата да не казва на никого за случилото се, защото щяло да стане зле за нея. Заявил й, „че никой, включително и полицията не може да го спре и е озлобен”. Втората пострадала споделила с приятелката си, а тя й признала, че също била изнасилена от Акиф Ак. и я убедила да се оплаче в полицията.

Съдебно-психиатричните експертизи на двете момичета са установили, че сексуалното посегателство е причинило дълбок дистрес у тях. То е довело до задълбочаване на депресивна реакция у първата девойка, която е възникнала от причинения й от Акиф Ак. тежък и продължителен стрес. Тази депресивна реакция е нарушила значително нормалното й функциониране в общността. У второто момиче е възникнала кризисна реакция, в която преобладават отбягването и стремежа да заправи случилото се.

Акиф Ак. не се е признал за виновен на досъдебното производство. Той има средно образование, не е женен, безработен. Осъждан е условно за причиняване на средна телесна повреда и срещу него се водят други наказателни производства.

 

На 14.04.2010 г. Районен съд – Добрич, ще разгледа наказателно дело срещу 32 годишния Адил Ак. Ад. от Добрич. Районната прокуратура е повдигнала срещу него обвинение за това, че на 02 срещу 03 януари 2009 г. в Добрич е отнел мобилен телефон „Нокия” и яке на обща стойност 573 лв. без съгласието на собственика им и с намерение противозаконно да ги присвои.

На 02.01.2009 г. Адил Ад. посетил своя роднина. Останал да нощува там в една стая със свой братовчед. След като той заспал подсъдимият взела мобилния му телефон на стойност 535 лв. и ватирано яке на стойност 38 лв., и напуснал жилището. Като причина за извършване на престъплението прокуратурата посочва стремежът му към противозаконно облагодетелстване.

Адил Ад. не се е явил на две насрочени заседания по делото през ноември 2009 г. и януари 2010 г. По тази причина Районен съд – Добрич, го е обявил за общодържавно издирване. 

Адил Ад. Има основно образование, работи в строителството, семеен, реабилитиран е по право.

 

На 15.04.2010 г. Районен съд – Добрич, е насрочил за разглеждане наказателно дело срещу Марин Ян. К. на 36 години от с. Победа, община Добричка.  Районната прокуратура е повдигнала срещу него обвинение за това, че на 04.12.2009 г. в с. Победа, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с влязло в сила на 02.10.2009 г.  наказателно постановление на Началника на Второ РУ при ОД на МВР – Добрич, за управление на МПС без съответното свидетелство за управление, е извършил същото деяние – управлявал е лек автомобил „Фолксваген Голф”, без да притежава съответното свидетелство за управление.

Около 13,30 ч. на 04.12.2009 г. полицейски патрул  обхождал служебно района на с. Победа и спрял за рутинна проверка Марин К. Оказало се, че водачът не притежава свидетелство за управление и му бил съставен акт. При разследването се оказало, че той вече е наказван по административен ред за същото деяние в рамките на същата година.

Марин К. има средно образование, не работи, осъждан е.  

 

На 15.04.2010 г. Районен съд – Добрич, е насрочил за разглеждане наказателно дело срещу 25-годишния Алекси Ал. Ст. от Добрич. Той е подсъдим по обвинение на Районната прокуратура за това, че през месец март. 2009 г. в гр. Добрич противозаконно е присвоил лек автомобил „Форд Ескорт” на стойност 880 лв.

На неустановена дата през март 2009 г. подсъдимият посетил заедно със свой познат собственика на автомобила, който стопанисвал пункт за изкупуване на вторични суровини в Добрич. В разговора им Алекси Ст. научил, че колата се продава  и предложил услугите си да намери купувач. Двамата се уговорили Алекси Ст. да вземе автомобила, а срещу него да даде плазмен телевизор втора употреба с приблизителна цена около 400 – 500 лв. Преди да бъде осъществена сделката подсъдимият предложил автомобилът да му бъде предоставен за изпробване. Собственикът приел споразумението й предоставил регистрационния талон и ключовете. Алекси Ст. закарал колата до автосервиз и я оставил там. След няколко дена той изтеглил автомобила оттам до дома на свидетел по делото, на когото го продал за 140 лв. Алекси Ст. свалил регистрационните му номера. На следващия ден купувачът разфасовал колата. След като се разпоредил с превозното средство, подсъдимият „забравил” за неговия собственик и за уговорката с него за плазмения телевизор. Едва в хода на разследването той му върнал регистрационните номера и колата била бракувана.

Изготвената в хода на досъдебното производство оценъчна експертиза е установила, че стойността на „Форд Ескорта” е 880 лв.

Алекси Ст. няма образование, не работи. Към момента на извършване на деянието, той е бил осъждан два пъти за престъпления против собствеността. Деянието по делото е извършил в петгодишния изпитателен срок по  влязла в сила през декември 2007 г. присъда на Районен съд – Добрич.  

 

На 16.04.2010 г. Районен съд – Добрич, е насрочил за разглеждане наказателно дело срещу Гошо Цв. Д. на 49 години от с. Победа, община Долна Митрополия. Той е подсъдим по обвинение на Районната прокуратура за това, че в началото на месец август 1998 г. в с. Земенци, община Крушари е отнел 2 броя спортни седла,        1 брой юздечка, 1 брой мущук и 1 брой шлейк, всичко на обща стойност 553 000 неденоминирани лева от владението на добричлия с намерение противозаконно да ги присвои.

Държавното обвинение посочва, че през първата половина на 1998 г. Гошо Д. е работел като жокей в конната база в с. Земенци, община Крушари. Той напуснал работа през същата година, докато треньор и отговорник на обекта бил пострадалият.  Подсъдимият знаел къде се съхранява оборудването. Една августовска вечер той отишъл пеш до конната база и проникнал през прозорец без стъкло в помещението, където стояли седлата на конете и амунициите за тях. Оттам взел откраднатите вещи и ги продал на две лица. 

Гошо Д. се е признал за виновен на досъдебното производство и е дал обяснения. Той има основно образование, не е женен, неосъждан е.

Обвинителният акт срещу него е внесен в Районен съд – Добрич, на 23.12.2009 г. На първото заседание по делото на 24.02.2010 г. той не се е явил пред съда, предвид това е постановено да бъде принудително доведен за следващото.

 

09.04.2010 г.                                   Пресслужба Добрички районен съд   

 


Сходни връзки

През седмицата 12 - 16 април 2010 г. в Районен съд – Добрич, са насрочени наказателни дела от обществен интерес | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
През седмицата 12 - 16 април 2010 г. в Районен съд – Добрич, са насрочени наказателни дела от обществен интерес
Автор: Anonymous да 2010-04-11 @ 11:57 EEST
Крайно време е прокуратурата да оправдае средствата,които разходва на данъкоплатците с повдигане на обвинения срещу сериозни престъпления. Тези обвинения, отвличащи вниманието на обществото категорично доказват липсата на воля у прокурорите да  повдигат обвинения с/у извършени престъпления със значителен финансов интерес. ЗАЩО ЛИ....?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди