изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:55 EEST
Назначиха допълнителна експертиза по дело срещу контрольор на пътни такси    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд назначи допълнителна експертиза за изясняване на общата сума на дължимите от нетаксувани от 39-годишния Валери Анг. – бивш контрольор на ГКПП Кардам, с винетен стикер чужди превозни средства. Това бе поискано от Добричката окръжна прокуратура, която представи на днешното съдебно заседание справка за 316 автомобили, които са преминали през смените на подсъдимия в процесния период  01.06.2006 г. – 30.08.2006 г., но не са били включени в

 

представена от САД КИС на МВР – София, справка – послужила за изготвяне на основната експертиза. Добричката окръжна прокуратура обаче предостави на съда конкретна информация за всеки от тези автомобили, извадена от ОД на МВР – Добрич, от националната им база данни. По тази причина Добричкият окръжен съд разпореди писмено да бъде уведомен директорът на САД КИС на МВР за липсващите в тяхната справка коли. В нея е пропуснато голямо количество автомобили, затова Добричкият окръжен съд намира, че следва да се извърши проверка и да се установят причините за противоречието в информациите на двете полицейски дирекции. Съдът посочва, че непълнотата в справката на САД КИС на МВР води до отлагане на делото, за да бъде назначена допълнителна експертиза, и дава 10 дни срок за получаване на нова справка за въпросните 316 моторни-превозни средства. Тя ще бъде ползвана от вещото лице по допълнителната му задача.

По искане на адвоката на Валери Анг. Добричкият окръжен съд изиска от Агенция „Пътна инфраструктура” информация, дали през 2006 г. са имали сигнали и констатирани случаи на продажба на фалшиви винетни стикери на територията на страната. Добричката окръжна прокуратура трябва да представи справка, дали на територията на Добричка област през 2006 г. са получавани такива сигнали и са образувани досъдебни производства.

Днес Добричкият окръжен съд прие основната експертиза по делото, според която Валери Анг. е причинил на държавата щета в размер на 62 500,50 лв. като не е събрал винетни такси от чуждестранни автомобили, влезли в страната в периода 01.06.2006 г. – 30.08.2006 г. Вещото лице е изключило липсващите в справката на САД КИС на МВР 316 чужди моторни-превозни средства, 34 коли, които не са влезли в страната в смяна на подсъдимия според  графиците за дежурствата му, по оперативния му дневник и по датите на издадените от него квитанции, 20 броя автомобили с валидни винетни стикери, 6 броя таксувани и 4 броя реекспортирани.  

Съдът изслуша днес обяснения на Валери Анг. по приетата експертиза. Той не се призна за виновен по обвинението и обясни, че не е можел да различи валидния от фалшив винетен стикер. „В този период имаше разбити групи, което правеха фалшиви винетки по трасето ГКПП Капитан Андреево – ГКПП Кардам. На паркинг, след минаване на румънската  бариера, влизащи в страната шофьори си разменяха стикерите с излизащи от България”, каза  той. Според него, колите нов внос не били таксувани по устна заповед на шефовете им в София. С една фактура можело да се купят много винетки, като във фактурата се запише само номера на моторното-превозно средство, чийто шофьор ги плаща.

Добричкият окръжен съд констатира противоречия в обясненията на подсъдимия и показанията на свидетел – негов пряк ръководител, и призова последния за следващото заседание по делото на 13 май.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че Валери А., е обвинен за причинени на държавата вреди в размер на 76 312,57 лв. Той е работил по трудов договор към Управление „Пътни такси и разрешителни” на ГКПП Кардам от 29.10.2003 г. до закриването на НАПИ и УПТР. Обвинението претендира, че той е пропуснал да влязат в Р България, без да имат редовен винетен стикер и, без да събере дължимите винетни такси общо 1 538 пътни превозни средства с чуждестранна регистрация. През същия период по време на дежурствата на Валери А. са влезли общо 2 280 автомобила. Валери А. има средно образование, женен, не е осъждан. Срещу него се водят още две досъдебни производства.

 

09.04.2010 г.                                   Пресслужба Добрички окръжен съд   

 


Сходни връзки

Назначиха допълнителна експертиза по дело срещу контрольор на пътни такси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди