изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:46 EEST
Енергийният министър Трайчо Трайков играе контра на премиера за дивидентите от Енергото    
НовиниЕнергийният министър Трайчо Трайков играе контра на премиера за дивидентите от Енергото. Докато Борисов обяви, че дължимите отчисления от печалбите на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН ще трябва да влязат в хазната на всяка цена и за това имало принципното им съгласие, Трайков твърди, че това би имало по-скоро отрицателен ефект. Става въпрос за няколко милиона лева, които ще получим като дивидент, срещу което обаче два пъти повече пари трябва да отидат към централите в Прага, Виена и Берлин, обясни министърът пред Нова тв.

Според него по-изгодно за нас било парите да се реинвестират в мрежата. Министърът обясни, че за последните 5 години, през които ЕРП-тата са приватизирани, общата им печалба е в размер на около 500 млн. лв. От тях само половината биха могли да бъдат разпределени като дивидент, т.е. 250 млн. лв. Държавата има право да получи 33%, колкото акции има във всяко от дружествата. Така за петте години в бюджета биха постъпили общо 80-90 млн. лв. В същото време обаче от България биха излезли два пъти повече пари, които ще отидат при основните акционери, обясни Трайков. Той допълни, че сега дивидент можем да вземем само за 2009 г., тъй като за предходните години има решения на общите събрания на трите компании дивидент да не се разпределя, а парите да се реинвестират. Така тези около 250 млн. лв. са останали изцяло в България, което е по-добрият вариант, смята Трайков. От друга страна, обаче в момент на криза плащането на дивидент на държавата е добре дошло за бюджета.
Според Трайков, ако приватизацията на ЕРП-тата не се беше случила, "днес щяхте да ме питате: "Министър Трайков, какво правим с проблема в Столипиново?" А сега вече мога да ви кажа - не се налага да правим нищо, защото вследствие на инвестициите на местното ЕРП събираемостта в Столипиново, която навремето беше 5%, сега е 90", коментира Трайков.
Преди да стане министър, Трайчо Трайков работеше в ЕВН, която обслужва Пловдив.
В същото време премиерът съобщи, че са разпоредени ударни проверки на електроразпределителните дружества. Причина за инспекцията са две от дружествата, които са преотстъпвали дейности на други компании, предимно чуждестранни. По думите на премиера става дума за около 40% от разходите на тези дружества, които те обаче са декларирали като инвестиционни. Ще проверим каква е тази дейност, дали са платили данъци и колко пари са изхарчили, категоричен беше Борисов. Или ще платят дивидента, или ще видим дали са си плащали данъците, като са отчитали такива продажби, заяви премиерът. Вече текат проверки в ЧЕЗ Електро и Е.ОН, но те са образувани главно по жалби на потребители. Проверява се и НЕК. Не искаме национализация, нито прогонване на чуждите инвеститори от България, искаме да се отнасят към българските потребители като към европейци, заяви още премиерът.
Теодора Йолчева

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Енергийният министър Трайчо Трайков играе контра на премиера за дивидентите от Енергото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди