изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:07 EEST
Валентин Златев и Вагит Алекперов обсъждали закриването на "Нефтохим" на лов в Правец    
Икономика Заводът на „Лукойл-Нефтохим” Бургас ще хлопне кепенци и тук ще остане само складова база, усилено се говори в морския град. ”От близо година постоянно се говори, че ще ни закриват. Хората са наплашени и се страхуват, че ще останат без работа. Не знам дали ще се случи. Факт е обаче, че текат огромни съкръщения.” Това коментира пред „ШОУ” 33-годишният К.С., който по обясними причини пожела да го изпишем само с инициали.


За последните пет години от 10 000 души съставът на завода е намалял до 4000. Съкращенията вървят постоянно във всички сектори. Работниците са били орязани и от куп социални придобивки на етапи. По решение на Валентин Златев и неговите партньори от Русия бяха спрени няколко производства - етилен, полипропилен, каучук, пластмаси и др. На практика в момента работи само рафинерията и свързаните с нея съпътстващи дейностти и производства. Въпреки че официално не е шеф на бургаската рафинерия от около година, Златев продължава да е човекът, който дърпа конците и ръководи завода.

Затварянето на бургаския завод е било обсъждано от Златев и неговия шеф Вагит Алекперов преди близо седмица в Правец. Тогава руският мултимилардер е пристигнал инкогнито в България. Двамата със Златев са разговаряли насаме в резиденцията на родния олигарх в Правец. След това отишли на кратък лов.
В Бургас хората са в паника, защото затварянето на завода ще означава колапс за местната икономика.

Годишният оборот на завода е бизо 6 млрд. лева.

С него са свързани още десетки бургаски фирми - за ремотни дейности, кетъринг, транспорт. Само за офис консумативи годишно заводът харчи по 1 милион лева. Според изчисленията в бургаската икономика под различни форми благодарение на „Лукойл-Нефтохим” на година влизат близо 90 милиона лева.

Ако тази сума секне, това ще означава тотален срив на икономиката на града и хиляди безработни. Още стотици ще останат на улицита заради фалити на фирми, свързани със завода.

Спирането на рафинерията ще разстрои и доставките на горива в цялата страна. Всички бензиносттанции ще трябва да се преориентират към доставки отвън. Най-близката рафинерия след бургаската се намира в Констанца .Тя също е собственост на „Лукойл”. Това пък ще оскъпи суровината. Да не говорим колко ще загуби държавата от ДДС, което заводът няма да плаща. (Имаше вече такъв случай, когато „Нефтохим” намали работата за няколко месеца.)

Заради кризата и самият Валентин Златев губи огромни средства. Според негови близки сътрудници и анализатори

на ден олигархът олеква с по 300 000 лева.

Той е собственик на над 100 бензиностанции в цялата страна, които обаче за една година са отбелязали спад в обротите от близо 30 процента. Затова той вече бил решил да насочи капиталите си основно в туризма и чистата дистрибуция на горива.

В началото на 2008 г. петролът започна да поскъпва и през юли се търгуваше за почти 150 долара за барел. Това естествено доведе до значително покачване на приходите на компаниите от сектора. След като достигна рекордно високата си котировка, суровината започна рязко да поевтинява. В края на 2008 г. барел от черното злато се търгуваше за около 40 долара. Така печалбите на дружествата бяха заличени в края на годината.

Приходите им през първото полугодие обаче осигуриха място на много от тях в подреждането на най-бързо растящите. През 2009 г. цените на петрола се покачваха постоянно, тенденцията продължи и в началото на тази година. Свитото потребление обаче удари много лошо фирмите, занимаващи се с дистирбуция на горива.

Нетната загуба на дружество ”Лукойл-Нефтохим”, осигуряващо около 80% от нефтената продукция в България, за последната година се равнява на 242.05 млн. евро. Петата най-губеща компания в региона на Балканите е румънската Rompetrol Rafinare, която притежава над 300 бензиностанции в северната ни съседка. През 1998 г. тя беше придобита също от "Лукойл". Така руският петролен гигант натрупа значителни загуби само за година и вече преосмисля политиката си в региона.
Бургаският НХК

беше приватизиран от „Лукойл” през 1999 г. за 100 милиона долара.

Тогава руснаците се ангажираха да погасят и загуби за около 440 милиона лева. Те бяха натрупани по време на т.нар. демократични промени, когато заводът беше превърнат в дойна крава на всички власти. Самата цена, която беше платена за него, тогава бе определена като крайно ниска. Според независими експерти заводът реално е струвал 1 млрд. долара въпреки загубите.

Приватизацията на НХК изтика на преден план личността на Валентин Златев, който стана един от най-силните и богати хора в държавата.

Бургас, Петър АНГЕЛОВ    http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Валентин Златев и Вагит Алекперов обсъждали закриването на "Нефтохим" на лов в Правец | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди