изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:46 EEST
Божидар Димитров: 106 вероизповедания са регистрирани в България    
ОбществоВелико Търново. Министърът на българите в чужбина беше във Велико Търново, за да изнесе лекция на тема "Народност и религия" във Великотърновския университет. При пристигането си, той беше посрещнат от Областния управител Пенчо Пенчев, предаде репортер на радио „Фокус” - Велико Търново.

 "Смаях се, когато встъпих в длъжност и установих, че имаме 101 регистрирани различни вероизповедания, а сега вече са 106 с последните 5, които регистрирахме през изминалите 8 месеца", каза днес Божидар Димитров при пристигането си в университета. Според него религията е хубаво нещо, защото е един своеобразен кодекс от морални ценности и тя не съвпада с народността - така както няма българска религия, няма и турска. "Има християнство с няколко деноминации, будизъм и мюсюлманство, но те не съвпадат с етническите граници на една определена народност, те могат да се изповядват от няколко различни народа", каза по този повод Димитров и допълни, че може да има един народ с няколко религии, а България е чудесен пример за такъв модел. У нас се срещат също и двете деноминации на мюсюлманството – сунити и шиити, но най-куриозното по думите на министъра без портфейл е, че в България живеят будисти от три различни течения в религията им. Едните от тях, сподели Димитров, са Будисти на диамантения кръг.
Момчил БАЕВ
 


Сходни връзки

Божидар Димитров: 106 вероизповедания са регистрирани в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди