изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:21 EET
ЧУЖДИ БИЗНЕСМЕНИ ИСКАТ БИВШАТА АВИОБАЗА В ДОБРИЧ ЗА КАРГО ЛЕТИЩЕ И УВЕСЕЛИТЕЛЕН ПАРК    
Новини Огромен инвеститорски интерес има към бившата авиобаза в Добрич.

Италианска фирма е поискала през миналата година терена, за да направи карго летище и увеселителни паркове за деца, заяви кметът на града Детелина Николова. Представители на компанията са били в Добрич и са огледали терена. Интерес към терена през 2004 година проявили и две фирми. Едната е немска, а другата е италиано-немски консорциум. Те също имали намерението да го направят карго летище, което да обслужва Еврорегиона заедно с Констанца.

Градоначалникът сподели още, че през последните 10 години, откакто летището е закрито, инвеститорският интерес е голям. Преди 4 години "Сибирски авиолинии" имали намерение да изграждат аеротранспортен терминал за превоз на храни, стоки и туристи. През 2008 година пък се заговори, че китайски бизнесмени искали да правят тук най-голямата в Европа борса за китайски стоки.

"Чакаме решението на Министерството на отбраната дали ще ги предоставят на българските общини или ще ги разпродават. Нашето искане е ако МО смята, че този имот не й е необходим за нейните цели, да бъде предоставен на общината", каза Детелина Николова.

Военната 26-а Авиобаза край Добрич бе с най-голямата на Балканите писта. Тя бе закрита през 2000 година. Министерството на Николай Свинаров постепенно разпродаде цялото имущество на базата. Бизнесмен е изкупил военните каски като  топъл хляб - по 60 стотинки на бройка. След това ги разпродал на чуждите туристи като антики от Втората световна война и направил цяло състояние.

След последния търг в базата останаха само бойните изтребители. Тяхната оценка умишлено се бавеше. Постепенно самолетите останаха без електроника. Шефовете на авиобазата тогава парираха всякакъв журналистически интерес към съдбата на изтребителите.

На цялата площ на бившето летище от 3 400 декара сега няма абсолютно нищо, само трева и бурени виреят на воля. Обиколката на базата е 38 км. Охранява се от трима гардове, които пазят... нищо.  
 


Сходни връзки

ЧУЖДИ БИЗНЕСМЕНИ ИСКАТ БИВШАТА АВИОБАЗА В ДОБРИЧ ЗА КАРГО ЛЕТИЩЕ И УВЕСЕЛИТЕЛЕН ПАРК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди