изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:59 EEST
ГОТОВ Е ПРОЕКТЪТ НА ПАМЕТНИКА НА ГЕН. КОЛЕВ    
КултураГотов е макетът на проекта за паметник в Добрич на прославения военачалник ген. Иван Колев. Това съобщи кметът на града  Детелина Николова.

Тя е член на ръководството на гражданския комитет за изграждането на монумента, чийто председател е директорът на института по история при БАН проф. Георги Марков. Проектът е дело на проф. Крум Дамянов, който бе избран при проведен от гражданския комитет конкурс в началото на годината.
Той предложи цена за проекта от 22 560 лева. Сумата ще бъде платена на два транша – аванс от 70 процента и 30 процента след представяне на проектната документация. В бюджета на община Добрич за 2010 г. за финансиране на проекта са заложени 20 000 лева за целта.   
В края на 2009 г. проф. Дамянов беше удостоен с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски", която се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Скулпторът Крум Дамянов бе избран за носител на юбилейната десета награда „Св. Паисий Хилендарски" от общо 54 предложени творци, сред които писателката Леда Милева и артистът Георги Калоянчев.  Сред известните обекти, създадени с неговия талант, са паметникът „Бранителите на Стара Загора”, „Създатели на Българската държава" в Шумен, монументът „Асеневци” във Велико Търново, „Камбаните” в София.
През миналата седмица управителният съвет на гражданския комитет е разгледал предложения проект и го е одобрил. Той ще бъде изложен в Художествената галерия в Добрич. Предстои проектът да бъде представен и на общото събрание на сдружението за изграждане на паметник на ген. Иван Колев. Тепърва ще се правят и точни калкулации за стойността му. Обмислят се варианти за дарителска акция за набиране на средства за изграждането на монумента на бащата на българската конница, каза още Детелина Николова. Възможно е да бъде издадена брошура или картичка за дарителската кампания. На нея ще бъде представен проектът за паметника. 
 


Сходни връзки

ГОТОВ Е ПРОЕКТЪТ НА ПАМЕТНИКА НА ГЕН. КОЛЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди