изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:18 EEST
Човекът-митница Марио Минев или как се става милионер с държавна заплата 220 лв.    
Новини
Биографията на Марио Любчов Минев не е като на другите хора. Тя започва не в годината на раждането му, а през 1989 г., когато е назначен за митничар на ГКПП - Кулата. Първият й етап трае 10 г. и тъне в мистерия. Защото какво друго освен мистерия е фактът, че за 10 г. Минев със заплата на редови митничар от 220 лв. изведнъж се прочува като един от най-богатите петричани. В града се говорят легенди за имотите му, разпилени по цялата страна и главно в Петрич и по Черноморието, за собствен хеликоптер, припомня в. "Струма".


Никой обаче не знае нищо със сигурност. До новогодишната нощ на 2000 г., когато става ясно, че митничарят е откупил целия ресторант “Яворите” в родния си град, за да празнува с компания, и е броил на собственика кеш $5000, които са ужасно много пари в ония времена. В този момент Марио Минев влиза с гръм и трясък през парадния вход на обществото на петричките милионери и става още по-легендарна фигура. Същата година той

СПОНСОРИРА КАМПАНИЯТА НА СИНИЯ ПЕТРИЧКИ КМЕТ ВЕЛЬО ИЛИЕВ

и депутатът Орфей Дуевски му обещава ГУМ. Митничарят обаче не получава магазина и отношенията му с Дуевски силно охладняват. За последно той демонстрира съпричастност към синята идея през 2001 г., когато е сред малкото гости на Петър Стоянов в култовата столична бирария “Стъргалото”, където домакинът дава

ПРОЩАЛНО ПАРТИ ЗА РАЗДЯЛАТА СИ С ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ.

Митът за богатствата на Марио Минев се подхранва и от самия него - той охотно разказва пред приятели, че е собственик на балнеолечебницата на сп. “Журналист” в черноморския курорт Св. Константин и Елена, който само по документи се водел на фирмата на варненски лекар. В управителния съвет на санаториума обаче са съпругата на Минев - Величка, жената на тогавашния шеф на петричката общинска болница Георги Динков /Геш/- Цветанка /на чиято дъщеря Минев е кум/, както и Барбара Петрова, съпруга на уволнен наскоро капепеец от Кулата.

ЧОВЕКА-МИТНИЦА

Това е единият от прякорите, които легендарният митничар получава в началото на новото хилядолетие. Другият е Джуджето, заради ниския му ръст.

Като всеки дребен мъж, Минев се дразни от втория си парамон, но първия го приема спокойно, дори с известна гордост. За пред медиите си измисля легенда - Човека-митница го нарекли лошите от Държавна сигурност, за да го дискредитират.

Тогавашният шеф на Агенция “Митници” Емил Димитров-

РЕВИЗОРА ОБАЧЕ НЕ СЕ ВРЪЗВА НА ЛАФА ЗА ДС

и в започналата чистка на Кулата нарочва за уволнение и Марио Минев.

Това се оказва кауза пердута. Надушил, че мястото му е на път да изстине, Минев излиза в болнични, които започва да редува с платен и неплатен отпуск. И така - 9 месеца. Най-накрая прекият му шеф Станислав Павлов успява да открие 2-3 дни, “непокрити” от болничен или молба за отпуск, и бърза да предложи Минев за дисциплинарно уволнение с прозаичния мотив безпричинно отсъствие от работа.

Така системата се изчиства от Марио Минев и той се отдава открито на бизнеса си. Регионалното звено за борба с организираната престъпност пък най-сетне събира смелост и започва да души около него, използвайки за прикритие националната акция за проверка доходите на съмнително забогатели лица. В резултат Минев е задържан по 4 отделни дела за внос на суперлуксозни автомобили през ГКПП - Кулата, декларирани като купета. За свободата му е определена гаранция от 12 000 лв., в съдебна зала адвокатите му обаче прочувствено доказват, че клиентът им няма пари, защото има тежък семеен здравословен проблем, изискващ скъпо лечение, и гаранцията е свалена на 4000 лв.

Само няколко месеца по-късно

БЕЗРАБОТНИЯТ МИНЕВ ВЕЧЕ Е ПРЕОДОЛЯЛ ТЕЖКИТЕ СИ ФИНАНСОВИ ПРОБЛЕМИ, ЗАЩОТО ЗАПОЧВА ГРАНДИОЗНО СТРОИТЕЛСТО

на магазини и ресторантско-хотелски комплекс около “Киното” в центъра на Петрич, купува съседната сграда на ресторант “Елада” за 260 000 лв., освен това успява да задели и някой лев, по-точно 941 000 лв., за да си купи и санаториума на Министерството на здравеопазването, който днес е хотел “Термал”. Базата му я продава ексминистърът на здравеопазването Илко Семерджиев и около сделката избухва сериозен медиен скандал, защото оценката е силно занижена. Но понеже всяко чудо в България е за 3 дни, днес вече никой не си спомня подробности.

За да не бъде обвинен в прекалена пристрастност към морето, ексмитничарят инвестира и в планинския Югозапад - купува си базата на “Почивно дело” в курорта Туричка черква. Официално тя се води на вуйчо му Никола Костадинов, но едва ли има човек, който да се съмнява откъде са парите.

Това

ЛУДО ХАРЧЕНЕ НЕ ОСТАВА НЕЗАБЕЛЯЗАНО

и през 2002 г. РЗБОП, тогавашното ХЕИ и данъчните влизат в обектите на Минев в Петрич. Изтарашени са комплекс “Киното” и чейнджбюрото му в сградата на ресторант “Ален мак”, както и телевизия “Орбел”. Иззети са документи. Оказва се, че пряко с името на Минев се свързва само кабеларката “Орбел”, където управител е жена му Величка. Официално “Киното” се води на македонеца Джоко Ристоманов, а “Ален мак” - на Андон Стоев. В града е обществена тайна, че реалният им притежател е митничарят Марио Минев, че той заедно с капепееца Иван Петров стопанисват Пресевната фабрика в Сандански, че е най-малкото съдружник с Тодор Захариев-Бурсука, водещ се собственик на магазин в комплекс “Ален мак” и т. н., но няма нищо черно на бяло.

Отнася го кабеларката “Орбел”, на която е отнет лицензът, а

ОБИДЕН ОТ НЕДОВЕРИЕТО НА ОРГАНИТЕ НА РЕДА КЪМ БИЗНЕСА МУ, МИНЕВ НАПУСКА ПЕТРИЧ И СЕ ЗАСЕЛВА НА МОРЕТО.

През следващите 5 години съгражданите му почти го забравят. Сещат се за него едва през октомври 2008 г., когато Джуджето пак влиза в полицейските сводки. Времето е изборно, сипят се сигнали за купуване на гласове и при обиск в дома на циганина Альоша Ангелов-Альо, хванат с 400 имена и лични данни на хора от циганския квартал, е открито разрешително за оръжие на името на ексмитничаря Марио Минев. Изборите са местни, а жената на Минев - Величка, води листата на Съюза на комунистите в България /макар че няколко месеца преди това в касирания Общински съвет е съветничка от ДПС/, та не е трудно да се събере 2 плюс 2. По-късно в съдебна зала става ясно, че Марио е плащал по 5 евро на циганин, за да гласува за булката му. Няма как обаче той да бъде изправен на съд по това престъпление по простата причина, че по същото време е задържан за отвличане и побой на лидера на “Атака” в Петрич Огнян Тетимов. Минев отърва ареста заради

ИСХЕМИЧНА БОЛЕСТ НА СЪРЦЕТО, ОТ КОЯТО СТРАДАЛ ОТ МАЛЪК, И ДОРИ БИЛ С ГРУПА ИНВАЛИДНОСТ.

В момента семейството на Марио Минев официално живее във Варна, адресната му регистрация е в хотел “Термал”. Триетажната розова сграда е в близост до автобусна сп. “Журналист”, на 20 км южно от Варна, в курортен комплекс Златни пясъци. Морският бряг е на 200 метра от хотела. “Термал” е тризвезден, разположен в собствен парк и е оборудван като балнеолечебен център, специализиран за лечение на сърдечно-съдовата система, заболявания на периферната нервна система и опорно-двигателния апарат. В него има апаратна физиотерапия, кало- и водолечение, акупунктура, автогенен тренинг и др. Хотелът предлага и програма за редуциране на телесното тегло. Разполага с 60 просторни и луксозни двойни стаи, конферентна зала със 100 места, фитнесцентър, солариум, сауна, корт, билярд, ресторант с лятна градина и 120 места, лоби бар, външен минерален басейн, игрище за плажен волейбол, охраняем паркинг и куп други екстри... Цените са съобразени с кризата: в зависимост от активността на летния сезон нощувка със закуска се предлага от 48 до 113 лв.

В момента

СЕМЕЙСТВО МИНЕВИ ПРЕЗ ПОВЕЧЕТО ВРЕМЕ Е РАЗДЕЛЕНО -

съпругата е в Петрич заедно с малкото им дете, което е в инвалидна количка, той е в “Термал”. Вили Минева е общинска съветничка от БКП и е една от най-редовните на сесии и заседания на комисиите, в които участва. Снаха й, сестрата на Марио, Лалка Минева, живее в друга къща. Лалка е госпожица и работи в Данъчното в Петрич.

Марио Минев пък си живее по Варненско. Там той върти “Термал”, събира приходите от другите си собствености /здравните заведения и поликлиниките в курортите “Албена” и “Златни пясъци”, както и калните бани в центъра на Варна и с. Казаш/ и наблюдава как върви строителството на двата му нови хотела във Варна срещу плажа Кабакум. В тях той е съдружник с бизнесмена Даниел Славов - Дидо Дънката. Дънката бе един от арестуваните в акцията “Медуза”, които се разследват за 3 обществени поръчки с рециклирани возила за 2 млн. евро.

Марио Минев е много близък и с друг наскоро арестуван - бившия агент на ДАНС Алексей Петров. Твърди се, че

НИСЪК МЪЖ, БИВШ МИТНИЧАР, НАРИЧАН МАРИО ДЖУДЖЕТО,

бил един от помощниците на Петров в изнудването на митнически началници в цялата страна да занижават контрола на трансграничния поток. Другият помощник на Алексей Петров бил Дънката.

Трудно е да се допусне, че може да има чак такова съвпадение на имена и прякори.

В първия работен ден след Великден Марио Минев бил в Петрич, пил кафе на открито в “Киното” и четял вестник “Струма”, вероятно статията, в която е описано как преди няколко дни баретите са го търсели в хотел “Термал”, разказаха очевидци. Наблизо бил паркиран мерцедесът му. Оттогава никой в Петрич не го е виждал.

/БЛИЦ
 


Сходни връзки

Човекът-митница Марио Минев или как се става милионер с държавна заплата 220 лв. | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Човекът-митница Марио Минев или как се става милионер с държавна заплата 220 лв.
Автор: Anonymous да 2010-04-13 @ 14:17 EEST
Глупости! Нещо има грешка... През 1998 година (10 год. след 1989 г.) с 200 лв. и хляб не можеше да си купиш.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди