изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:01 EET
Скандал с погребението на Лех Качински    
По света
Полският режисьор Анджей Вайда отправи призив към полската църква да отмени решението си президентът Лех Качински да бъде погребан във Вавелската катедрала в Краков. Вайда е създател на филма "Катин", посветен на избиването на полските офицери в Русия през 1940 г., припомня Франс прес, цитирана от БТА.  Именно за церемонията в памет на загиналите в Катин пътуваше Качински, когато самолетът му се разби на 10 април и загинаха общо 97 души.


В отворено писмо Вайда, който през 2000 г. спечели наградата Оскар на американската киноакадемия за цялостното си творчество, прикани полските църковни власти да се откажат от "това крайно неуместно решение, взето прибързано, в момент на траур".

Десетки хиляди потребители на интернет по-рано днес се включиха в групи в различни полски социални мрежи и във "Фейсбук", които се обявиха против погребването на Качински във Вавелската катедрала.
"Президентът беше скромен и добър човек. Но няма никаква причина тленните му останки да почиват във Вавел сред полските крале", се казва в отвореното писмо на Анджей Вайда, което е публикувано в интернет сайта на полския всекидневник "Газета виборча".

Бившият полски президент и създател на "Солидарност" Лех Валенса заяви, че приема решението на кардинал Дживиш Лех Качински и съпругата му да бъдат погребани във Вавел. Помолен да коментира решението, което в Полша бе посрещнато нееднозначно, той обаче каза: "Може да не съм съгласен, но щом е взето решение, приемам го. Не искам да се включвам в дискусията".

Снощи в Краков се състояха две демонстрации - съответно "за" и "против" погребението да бъде извършено там. Около 400 души участваха в протест срещу решението. Несъгласието им е породено от факта, че в криптата са погребани полски крале и висши свещенослужители, на които, според протестиращите, президентът не съответства по ранг. Двете акции преминаха без ексцесии.

Катедралата на полските крале, която се намира на хълма Вавел в Краков е била построена в готически стил през 14 век. Тя се намира в близост до Вавелския кралски замък. В криптите й се намират гробниците на последните полски крале. Сред тях е тази на крал Ян Трети Собески, победил турците в голямата битка при Виена през 1683 г..
Катедралата започва да играе ролята на национален пантеон след погребването през 1817 г. на Юзеф Понятовски, полски генерал, маршал на Франция и герой на Наполеоновата армия. В нея е положен и ген. Тадеуш Костюшко,  ръководител на полско въоръжено въстание, довело до третата подялба на Полша между Русия, Австрия и Прусия.

През 19 век във Вавелската катедрала са погребани и двамата големи полски поети-романтици - Адам Мицкевич и Юлиуш Словацки, както и маршал Юзеф Пилсудски, баща на полската независимост през 1918 г. В криптите са положени и тленните останки на ген. Владислав Шикорски, председател на полското правителство в изгнание през Втората световна война, загинал при самолетна катастрофа над Гибралтар през 1943 г.

Лидери от цял свят ще присъстват на погребението на Лех Качински в неделя.
Сред държавниците, които ще отдадат последна почит на загиналия полски лидер, са Барак Обама, Дмитрий Медведев, Никола Саркози и Ангела Меркел.
От българска страна ще присъства президентът Георги Първанов.
 


Сходни връзки

Скандал с погребението на Лех Качински | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди