изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:41 EEST
Златарка завлече клиентки и обяви: Фалирах, ще се самоубия!    
Ред и сигурност
Прокуратурата започна разследване на бизнес дама със златарско ателие на централната търговска улица “Николаевска” в Дупница Ана Костадинова по жалба на 4-5 клиенти. Те сигнализирали Икономическа полиция, че са били излъгани с поръчки за златни бижута. Дали старо злато или платили предварително за нови бижута, но не са получи в продължение на повече от половин година нищо.


Предстоят разпити, жалбите са няколко, каза заместник-шефът на РУ на МВР - Дупница Борислав Динев.

Любопитното е, че златарката Ана се изнесе светкавично от ателието, а собственикът-наемодател Богдан Бонев започна ремонт на помещението и го предостави на друг. “Към мен Ани беше коректна, 3 години си плаща наема на датата и часа. Сега ми заръча да казвам, че отива на друг адрес, пак в града, а не че просто изчезва или се укрива. Знам само, че изпитва големи затруднения, но какви точно - не знам”, коментира той.

Костадинова беше намерена от репортер на “Струма”, пред когото заяви: “Ще се самоубия, не мога да преодолея срама. Фалирах. Не мога да намеря средства да се разплатя с клиентите.” Тя не можа да обясни защо не може да върне старите бижута на хората и да си реши проблема. Клиентите й предполагат, че става въпрос за посредническа дейност, която изпълнява, с бижутер, който изработва поръчките. Частично А. Костадинова призна, че партньорът й също изпаднал в безпаричие.

”Ще се издължа на всички, винаги съм го правила, действително със забавяне, но това е така заради кризата, просто няма работа. Забатачих се, аз съм доверчив човек. Дала съм и много бижута на разсрочено плащане, но хората нямат пари да си осребрят сметките”, обясни златарката.

Ана е на 38 години, от 10 години върти бизнес със златни бижута в Дупница. Тя пожела да срещне репортер на “Струма” с една от жалбоподателките - служителката от “Напоителни системи” Лидия Бояджиева. Ето как протече разговорът между двете:

- Лиде, защо подаде жалба в полицията, нали се бяхме разбрали? - разплака се Ана.

- Направих го, защото ти предоставих 16 грама злато и проявих изключително търпение от ноември до завчера. Ти ми казваше в месеца по пет дати да дойда да си взема поръчката за златна гривна.

След което дамата се обърна към репортера и обясни, че двете са съставили “запис на заповед”, в която Ана заявява, че дължи 16 грама злато, равни на 610 лева, и се задължава до 22 април да изплати сумата.

”Много обещания ми даде, смятам, че въпросът между нас двете е решен, и ако на 22 април ми предостави сумата, веднага ще си изтегля жалбата от прокуратурата. Защото вече съм спокойна”, каза Бояджиева.

”Аз съм била доволна от Ани, не за първи път си поръчвам бижута от нея. Истината е, че златото при нея е изключително качествено, но проблемът е, че много протака с изпълнението на заявките. Смятам, че ще се издължи на всички, не само на мен. Не е брутална и не ограбва, тя не е измамница”, заключи Л. Бояджиева.

23-годишната Даниела Стамболийска пожела да разкаже собствената си история, която според нея е суперголяма измама:

”На 25 ноември дадох на Ани всичкото си бяло злато с тегло 13,60 грама, за да изработи златен пръстен за моя съпруг. Исках да го изненадам, като му направя нещо голямо. На 12 декември трябваше да взема пръстена. Отивам и тя ми казва: “Съжалявам, ела за Коледа”. Отидох преди Коледа да взема пръстена, тя ми заяви, че не е готов, и аз, за да избера красив мъжки пръстен с марката “Булгари”, предоставих още един сребърен пръстен 11 грама. Уговорката ни беше да не плащам никакви пари за новия пръстен, а моите бижута да погасят изработката. Тя ми издаде бележка да дойда за Нова година, тогава щял да бъде готов. Навръх Нова година каза: “Съжалявам, не е готов, ела за Ивановден”. Аз се зарадвах, защото съпругът ми се казва Иван, и реших, че това е най-подходящият ден. Но навръх празника бях суперизнервена, защото каза, че не е готов отново. Тогава насрочихме нова дата - 14 февруари, Деня на влюбените. Седем дни преди празника отидох. Пак не беше готов, и така останах разочарована, без подарък, без изненада, принудих се да кажа на мъжа си Иван и стана страшно в магазина. Той отиде при нея и вдигна скандал веднага да върне моите бижута, но тя заяви, че не може, защото вече са в работна фаза, накълцани, и дори заяви, че трябва да платим 170 лева, за да си изберем друга поръчка, защото тази буксува, и каза: “Елате на 4 март”.

Да не мислите, че видяхме пръстен? Не. И тогава не беше готов. И ни определи среща, странно - не в магазина си, а в заведение “Пица на парче”. Там ни извади женски пръстен, при което ние се потресохме. Размерите не можеха да влязат дори на малкото ми пръстче, камо ли да бъде поставен на ръката на съпруга ми, не беше също така от бяло злато, на което аз държа, а жълт някакъв. Тя заяви: “Успокойте се, в понеделник ще ви дам вашия пръстен”.

И наистина донесе в понеделник бяло злато “Булгари”, без да е гравиран, както аз пожелах, но пръстенът влезе до средата на пръста на съпруга ми. Почувствахме се страшно обидени и ограбени. Тогава тя се предаде и реши да ни върне злато в същия грамаж. И знаете ли какво ми върна - не ми върна синджира, не ми върна пръстените, а нещо отвратително - два златни зъба, не знам на кого, една обичка, прекълцано синджирче и две пръстенчета с покритие от друг метал. Проверихме в друго ателие, оказа се, че не са фалшиви, и ги приехме, но още ме е яд, че ги приех”.

Говорителят на прокуратурата Димитър Начев заяви, че по всяка вероятност не става въпрос за измами, а по-скоро за обсебване на чужда собственост според Наказателно-процесуалния кодекс.

Ана Костадинова заяви, че преустановява бизнеса си и е купила друга стока за разкриване на магазинче, пак в Дупница: “Да, вземала съм и пари, вземала съм и злато, потънала съм в дългове, но се надявам в рамките на броени дни, може би до края на месеца, да погася всичко. Не знам все още как, просто търся вариант”.

От Икономическа полиция считат, че не става въпрос за коварна схема, но лошото е, че тя е злоупотребила с доверието на много хора. Десетки шивачки, а също и служителки в “Актавис” са били нейни клиентки. Освен това някои от тях са й станали поръчители при изтегляне на големи кредити, които Ана не е в състояние да погасява, и сега се изплащат от клиентките й, какъвто е случаят с Йорданка Лазова, която е предоставила 13 грама колие за модел, който да бъде изработен от партньора на Ана. Тя е дала 17-грамова гривна за много красиво бижу, но не само че не си е получила поръчката, но и погасява кредит на Ана в размер на 3500 лева. По адрес на Йорданка Лазова Ана твърди, че кредита лично е погасила. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Златарка завлече клиентки и обяви: Фалирах, ще се самоубия! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди