изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:09 EEST
Димо Гяуров: Спорните текстове от НПК не са продуктивни и няма да имат ефект    
ПарламентСофия. Президентът със своите мотиви да наложи вето на приетия Наказателно-процесуален кодекс, подкрепи нашата позиция. Това каза пред репортер на Агенция „Фокус” Димо Гяуров – депутат от „Синята коалиция” и председател на Комисията за борба с корупцията. „Това, което е изложено като мотиви и аргументи във ветото на президента, беше изложено по-рано от представители на Синята коалиция.

Ние се опитахме да посъветваме колегите от ГЕРБ, че тези текстове не са продуктивни от една страна, от друга страна, че действително има елемент на противоконституционност, от трета страна страна, че противоречат на определени граждански права, но най-важното е, че няма да произведат реален очакван ефект. Синята коалиция гласува при приемането на НПК срещу тези текстове, така че не очаквайте всъщност ние да подкрепим ветото на президента, ние ще гласуваме, така както сме гласували и по-рано”, заяви Гяуров.
По думите му - от една страна тези разпоредби, които са свързани с резервния защитник, практически ще останат мъртви, от друга страна тази теоретична възможност да се позовава съдът в присъдата си единствено на косвени доказателства, събрани чрез анонимен свидетел и СРС-та по друго производство, също ще създаде големи практически проблеми. Не вярвам някой съдия да има глупостта да постановява присъда само въз основа на това. „По-скоро си мисля, че всички тези промени са насочени към създаването на впечатление и то най-вече навън, извън пределите на България, че това ще реши проблемите. Това само по себе си ще създаде проблем на ГЕРБ защото само след шест месеца нашите партньори отвън ще забележат, че няма никакъв реален принос към ускоряването на съдебните производства не е постигнат. Делата се бавят не заради това, че отсъстват адвокати, а заради това, че отсъстват свидетели, експерти, не могат бързо да се гледат експертизите и най-вече заради това, че липсват съдебни зали. Така че министърът на правосъдието трябва да насочи усилията си към осигуряване на съдебни зали и сгради”, каза още Гяуров.
Десислава АНТОВА
 


Сходни връзки

Димо Гяуров: Спорните текстове от НПК не са продуктивни и няма да имат ефект | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди