изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:32 EEST
ВАКСИНАТА "ПЕНТАКСИМ" ЛИПСВА И В ДОБРИЧ    
ЗдравеВ РИОКОЗ в Добрич също няма количества от ваксината "Пентаксим", научи НДТ от директора д-р Розалина Брайкова. Централни медии алармираха, че от тази година ваксината е задължителна според Имунизационния календар на страната, но я няма в наличност. Директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" д-р Тодорка Панайотова обясни, че здравната дирекция в Добрич е изпратила заявки за необходимите количества "Пентаксим" в Министерството на здравеопазването, но количествата не пристигали заради забавяния на процедури на централно ниво.


Същото било положението в цяла България. Д-р Панайотова обясни, че "Пентаксим" е задължителна от 1 април т. г. според Наредба №15 за имунизациите в Република България. Задължителна от същата дата е и  пневмококовата ваксина, заявените количества от която също не са доставени в РИОКОЗ в страната. Няма напрежение сред родителите в Добрич, личните лекари поставят на децата досегашните ваксини, каза д-р Брайкова.
"Пентаксим" е петкомпонентна ваксина, тя е срещу дифтерия, хемуфилус инфлуенце B, коклюш, полиомиелит, тетанус. Пневмококовата ваксина пази децата от усложнения като ангини и пневмонии.
От РИОКОЗ обясниха, че съгласно Имунизационния календар на страната първи, втори и трети приеми на двете ваксини се прилагат при навършена съответно 2, 3 и 4-месечна възраст, мускулно, едновременно, но на две различни инжекционни места. Минималният интервал между приемите и на двете ваксини е един месец. Реимунизацията с петкомпонентната ваксина се извършва на 16-месечна възраст, като минималният интервал между 3-ти и 4-ти прием е една година. Реимунизацията с пневмококовата ваксина се извършва на 12-месечна възраст, като минималният интервал между 3-ти и 4-ти прием е шест месеца. Към препоръчителните имунизации се добавят тези срещу ротавирусна инфекция и срещу човешки папиломен вирус. НДТ
 


Сходни връзки

ВАКСИНАТА "ПЕНТАКСИМ" ЛИПСВА И В ДОБРИЧ | 9 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВАКСИНАТА "ПЕНТАКСИМ" ЛИПСВА И В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-04-15 @ 18:03 EEST
В София има не само напрежение, но и възможности за черен пазар. ДАНС да провери кой носи отговорност щза здравето на децата. За мутрите и управляващите има всичко, народа - кучета го яли. Като сте държавници - или осигурете ваксините, или накажете виновните за липсата на ваксини, които умишлено ще разболеят хиляди деца.
ВАКСИНАТА "ПЕНТАКСИМ" ЛИПСВА И В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-04-19 @ 12:53 EEST
Цялата работа ни е такава.
ВАКСИНАТА "ПЕНТАКСИМ" ЛИПСВА И В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-04-19 @ 18:11 EEST

Интересен е факта,че по аптеките пентаксим може да се намери според думите на нашия педиатър.Другото,което е интересно че безплатния пентаксим все още не се знае дали ще бъде за всички деца или само за тези които са родени през 2010 г.Кога нещата в здравната ни политика ще се променят?

ВАКСИНАТА "ПЕНТАКСИМ" ЛИПСВА И В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-04-20 @ 18:04 EEST
Мили майки,ваксина Пентаксим би следвало да се поставя от 1.04.2010год. на всички деца родени след 01.02.2010г.Това ще се случи /вероятно по -късно/Всички деца родени преди горепосочената дата ще се имунизират по стария имунизационен календар т.е. с полио и ДТК.Защо я няма в аптечната мрежа ?-верояно договорянията не вървят
ВАКСИНАТА "ПЕНТАКСИМ" ЛИПСВА И В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-04-20 @ 18:39 EEST
По повод на горния коментар-не знам откъде черпите информация,но на мои близки бебчето се роди на 15.01.2010 г. и вече му сложиха първия безплатен пентаксим миналия месец.Този месец трябваше да сложат втория,но го нямаше наличен при педиатъра.Никъде до този момент не съм прочела,че ще има ограничения за пентаксиме,т.е. че ще е безплатен само за родените през 2010 г.
ВАКСИНАТА "ПЕНТАКСИМ" ЛИПСВА И В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-04-20 @ 21:00 EEST

А какво значение дали ще е една или друга марка ваксината? Без тази конкретна ваксина дали човечеството ще изчезне? :-)))

ВАКСИНАТА "ПЕНТАКСИМ" ЛИПСВА И В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-04-21 @ 11:32 EEST
Защото ако не знаете това е петвалентна ваксина против дифтерия,тетанус,коклюш,полиемелит(против детски паралич) и пневмококи хемофилус инфлуенца тип Б(против пневмонии и ангини).
ВАКСИНАТА "ПЕНТАКСИМ" ЛИПСВА И В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-04-21 @ 13:19 EEST
Razlikata mejdu dvete vaksini e kato mejdu "Mercedes" i "Zaporojka"
ВАКСИНАТА "ПЕНТАКСИМ" ЛИПСВА И В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-04-22 @ 09:59 EEST
Не човечеството няма да изчезне,,тя има още нещо допълнително коено е добро за децата. Тръдя че информацията ми е точна, няма как да е направена тази ваксина по здравна каса и РИОКОЗ защото просто никой личен лекар не я е получил още,така че вашите познати не са я направила на бебето по този ред

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди