изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:39 EET
Вулканична пепел блокира въздушния трафик в Северна Европа    
По светаВулканът Ейяфятлайокул, който изригна вчера в Исландия, предизвика хаос във въздушния транспорт в Северна Европа. Отменени са полетите на "Хийтроу" и "Гетуик", както и на редица други летища


„Заради пепелта въздушният трафик между Шотландия, Норвегия, Северна Швеция, Великобритания, Норвегия и Северна Финландия е ограничен”, предава финландската агенция Finavia.

Полетите на летище „Хийтроу”, „Гетуик” бяха отменени, както и на някои други летища, предава ВВС.

Няма полети до или от Шотландия. Летищата в Абърдийн, Единбург и Глазгоу са затворени. Не работят също летищата на Белфаст в Северна Ирландия и това в Нюкасъл в Северна Англия.

Британската компания easyJet съобщи, че облакът прах, който се очаква да се придвижи на юг, причинява значителни забавяния на всички полети от и за Великобритания.

Стотици полети до и от други британски летища, включително Бристол, Кардиф, Манчестър, Ийст Мидландс и лондонските Станстед и Лутън бяха отменени, макар че летищата останаха отворени.

Норвежката Air Shuttle е отменила близо 80 полета, а SAS също са спрели много от самолетите си. Финландската Finnair съобщи, че трафикът в някои северни части на Финаландия също е спрян.

Вулканът Ейяфятлайокул се намира в Южна Исландия на 180 км от столицата Рейкявик.

Той изригна за първи път от 200 години насам на 21 март. Облаците дим достигнаха 1000 метра височина и покриха няколко селища в подножието с пепел.

http://www.bnews.bg

Ейяфятлайокутл се намира на 120 км източно от столицата на Исландия-Рейкявик. Висок 1666 м, той е спящ вулкан от 1821 г. Според исландската метеорологична служба в навечерието на изригването знаците за сеизмична активност са били много слаби и то не можело да бъде предвидено. Още в началото на март обаче интернет изданието Iceland Review Online загатна, че регистрираният наскоро трус над 3 по скалата на Рихтер (и няколко хиляди по-слаби за 2 денонощия) предполагат засилено наблюдение в близките няколко седмици.

 

 


Сходни връзки

Вулканична пепел блокира въздушния трафик в Северна Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди