изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-09-18 @ 10:03 EEST
ОБЛАСТНА УПРАВА ПЛАНИРА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ    
НовиниНа нарочна провела се среща с представители на НПО под председателството на зам.-областния управител д-р Катя Ганова, е сформиран областен оперативен екип, съобщиха от пресслужбата на администрацията.

Оттам уточняват, че този екип ще осигурява координация на областното планиране,  ще  очертае насоките за оптимизиране  на мрежата от социални услуги, която  трябва да отговаря на нуждите на рисковите групи в  областта. До края на октомври ще бъде изготвена и областна стратегия за развитие на социалните услуги, добавят от администрацията.
Моделът на планиране на социалните услуги е продиктуван от новите тенденции в развитието на социалните услуги в страната и направените промени в Закона за социално подпомагане.
През тази година организацията на работа предвижда планирането да премине през 4 етапа, в които ще се включат максимално широк кръг заинтересовани страни на областно и общинско ниво. Крайната цел е изготвянето на областна стратегия, като секторна политика от Областния съвет за развитие. До  31 октомври стратегията трябва да бъде готова. Характерното е, че в нейното разработване процесът ще протича "отдолу - нагоре".
Планирането на областно ниво ще следва националните приоритети, заяви д-р Ганова, които основно са насочени към деинститутионализация на грижите за деца и децентрализация на социалните услуги. Планирането ще се изнесе на областно ниво, като информацията ще се подава от общините. Процесите ще текат паралелно -  на изграждане на нов вид социални услуги и на обучение на социалните работници.
Сформираният вчера областен екип се състои от 8 души, като в състава му влизат представители на областна администрация, Регионална дирекция "Социално подпомагане", община Добрич и предложеният от НПО техен представител - Мария Методиева от сдружение "Св. Николай Чудотворец". В края на април участниците в екипа ще бъдат обучени и консултирани от УНИЦЕФ, за да подобрят уменията си да организират процеса на стратегическо планиране на социалните услуги.
 


Сходни връзки

ОБЛАСТНА УПРАВА ПЛАНИРА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди