изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:56 EEST
Небето блокирано след изригване на вулкан    
Новини
Около 50% от трансатлантическите полети между САЩ и Европа се очаква да бъдат отменени в петък заради облака с вулканична пепел, образувал се след изригването на вулкан в Исландия.


Това съобщиха от Европейска организация за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол, предаде  АФП. Започналото в сряда изригване на вулкана Ейяфялайокул, който се намира на около 200 км източно от исландската столица Рейкявик, предизвика изхвърлянето в атмосферата на огромен облак от вулканична пепел, което доведе до затварянето на въздушното пространство над редица страни в Северна и Западна Европа. Британската метеорологична служба съобщава, че облакът продължава да се движи на юг.

От Британската служба за въздушен контрол съобщиха, че са взели решение за пълно затваряне на въздушното пространство на страната, след като от метеорологичните служби са предупредили, че вулканичната пепел може да повреди самолетните двигатели.
По-рано днес властите в Норвегия, Шотландия, Дания и Швеция затвориха въздушното пространство заради облака вулканична пепел.

Въздушният трафик на летището в Осло, най-голямото в Норвегия, е прекратен от днес заради облаците, предизвикани от изригването на вулкан в Исландия.
Тази мярка ще бъде в сила до 15 ч. местно време в петък (15 ч. и българско време), съобщи държавната компания "Финавиа", която стопанисва летищата.

Главното летище на Финландия - "Хелзинки-Вантаа", продължава да функционира, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Националната авиокомпания "Финеър" обаче отмени два полета - за Осло и Манчестър, и пренасочи трети - до Лондон, към друго летище. Ситуацията се променя непрекъснато, подчерта говорител на "Финеър".

Европейската агенция за авиационен контрол Юроконтрол съобщи, че холандското въздушно пространство ще бъде затворено от днес следобед заради наближаващите въздушни маси с пепел.
Днес бяха отменени и десетки полети от и до амстердамското летище "Схипхол", предимно от Великобритания, скандинавските държави и Русия. Въздушният трафик в страните от Бенелюкс и от Северозападна Германия ще бъде силно нарушен при преминаването на облака от вулканична пепел от Исландия след 14 ч. по Гринуич (17 ч. българско време), съобщи още Юроконтрол. В същото време службата уточни, че въздушното пространство на нито една от тези държави няма да бъде затворено.

Всички полети от парижкото летище "Роаси" за Лондон, Шотландия, Копенхаген и Осло бяха анулирани от днес по обед, съобщи говорител на аерогарата, цитиран от Франс прес и БТА. Той уточни, че са отменени и част от полетите за Стокхолм. Британската авиокомпания "Бритиш еъруейз" съобщи, че анулира всички свои полети поне до утре сутринта.

Летището на белгийската столица Брюксел ще спре да приема тази вечер самолети, съобщи белгийското радио "Класик 21", без да уточнява час.
Швеция ще затвори изцяло въздушното си пространство. Това ще стане поетапно, обясниха от националната служба за въздушен контрол. Шведското въздушно пространство ще бъде окончателно затворено в 20 ч. по Гринуич (23 ч. българско време).

"България Ер", "Бритиш Еруейз" и Easyjet са анулирали полетите си до Лондон, съобщиха от летище София. От столичния аеропорт очакват и други полети да бъдат отменени, съобщи БЛИЦ.
 


Сходни връзки

Небето блокирано след изригване на вулкан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди