изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-09-17 @ 16:32 EEST
Правата при полет важат, въпреки вулканичната пепел над Европа    
Новини

16.04.2010 г.  Във връзка с отмяната на полети от летище София до някои европейски дестинации и обратно, Асоциация „Активни потребители” и Европейският потребителски център призовават авиокомпаниите да спазват правата на пътниците, чакащи на летищата. 

Отмяната на полети се наложи поради метеорологичните условия в Европа и облака вулканична пепел в атмосферата, заради който са затворени десетки летища в Европа. Това са извънредни обстоятелства, а в такива ситуации самолетните компании не са задължени да осигуряват законовите парични обезщетения на пътниците от отменените полети, уточняват от „Активни потребители” и ЕПЦ - България.

Остават обаче в сила задълженията на превозвачите на територията на ЕС за оказване на съдействие на пътниците и тяхното осведомяване за ситуацията.

При отмяна на полет, авиокомпанията трябва да предложи на пътниците избор между следните възможности:

          Пълно възстановяване на стойността на билета, в рамките на 7 дни или

          Премаршрутиране, при първа възможност, към крайния пункт на пътуване или

          Премаршрутиране към крайната дестинация на по-късна дата, удобна за пътника.

При закъснение на полет, задълженията на превозвача са следните:

          В случай на закъснение от два или повече часа - безплатна храна и напитки в зависимост от продължителността на чакане, също и изпращане на две безплатни съобщения (по телефон, факс или имейл);

          В случай на закъснение от пет или повече часа - ако пътникът реши да не пътува, може да поиска връщане на пълната стойност на билета;

          Ако полетът е отложен за другия ден, пътникът има право на безплатно настаняване в хотел и трансфер до него, както и право на храна.

Тези права са валидни за всички полети - редовни, чартърни и ниско бюджетни, припомнят от двете организации в помощ на потребителите.

Съветът към пътниците е да се запознаят с правата си в конкретната ситуация и да ги защитават, при нужда. В случай, че авиокомпанията не им осигури съдействие и се наложи да заплатят за храна, напитки и нощувки е важно да пазят всички касови бележки и други документи. Само така ще имат възможност да претендират за възстановяване на направените разходи.

Повече информация за правата на гражданите на ЕС при отменени пътувания можете да намерите в брошурата „Права при полет”, публикувана на сайта на кампанията „В ЕС вие имате потребителски права. Отстоявайте ги!” (www.aktivnipotrebiteli.bg/kampania).

„Активни потребители” и  Европейският потребителски център са партньори на информационната инициатива, която има за цел да насърчи българите да защитават правата си на потребители и да научат повече за неправителствените потребителски организации, които им помагат да ги предявяват. Тя е част от по-широка инициатива на Европейския съюз да стимулира развитието на активно потребителско общество и да подкрепи потребителите чрез национални кампании във всички нови страни-членове на ЕС.

За повече информация:

Ася Моллова, тел. 943 8704, 0888 371 446, е-mail info@prpoint.bg

 


Сходни връзки

Правата при полет важат, въпреки вулканичната пепел над Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди