изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-09-17 @ 16:21 EEST
ЕФЕКТИВНИ НАКАЗАНИЯ ЗА ГРАБЕЖ ПОЛУЧИХА ДВАМА ДОБРИЧЛИИ    
НовиниДобричкият окръжен съд осъди на 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода” при първоначален строг режим 26-годишния Калоян Ст. К.

Той бе признат за виновен, че на 28.11.2009 г. в Добрич при условията на опасен рецидив и в съучастие със Симеон Ив. Г., като помагач е отнел от добричлийка дамска чанта с мобилен телефон и други вещи на обща стойност 105 лв., като е употребил сила и деянието е останало недовършено по независещи от него причини. Съучастникът му - 30-годишният Симеон Ив. Г. от Добрич, получи наказание от 2 години и 11 месеца „лишаване от свобода”  при първоначален строг затворнически режим. Той бе признат за виновен, като извършител на опита за грабеж, а също за извършени от него в периода от 11.11.2009 г. до 25.11.2009 г. в Добрич четири кражби на вещи от БТК АД – регион Добрич, на обща стойност 1893,30 лв.

Двамата са осъдени също да заплатят обезщетение от 1000 лв. на пострадалата при грабежа добричлийка, за причинените й неимуществени вреди.

По молба на подсъдимите и след като те признаха вината си, съдът допусна делото да се гледа като съкратено съдебно следствие. При тази процедура съдът е задължен и наложи наказания под определения в Наказателния кодекс минимум.

По делото е установено, че Симеон Г. е заживял в края на месец октомври в барака във вилната зона на Добрич, намираща се в съседство с двора на телевизионната кула. Нямал финансови средства, решил да влезе в двора на телевизионната кула и да открадне какво може. Вечерта на 10 срещу 11ноември 2009 г. той прескочил оградата на двора и чрез използване на клещи, маркуч и туба той е отнел оттам 2 броя водни радиатори от дизелови агрегати, воден радиатор от мотокар, акумулатор и 58 л дизелово гориво на обща стойност 1103,30 лв. от БТК АД – Добрич НУ РТС. Скрил всичко в близкия пояс, а на сутринта с такси занесъл вещите до пункт за вторични суровини и ги продал.

В малките часове на 21.11.2009 г.  той отново прескочил оградата на двора на телевизионната кула и източил от резервоара на автокран 50 л дизелово гориво, което продал на сутринта на таксиметров шофьор за 58 лв.

В ранните часове на 25.11.2009 г. той свалил и взел акумулаторите на трактор и камион. Продал ги като вторични суровини за 25 лв.

На 28.11.2009 г. Симеон Г. и Калоян К. се срещнали по предварителна уговорка и с управлявания от втория. „Опел Колибра” посетили вила в района на телевизионната кула. На връщане те обсъждали как да изкарат пари и Калоян К. споделил, че преди е нападал жени и можело да се вземат чантите им. Наближавайки паметника „Хан Аспарух” той посочил възрастна жена, като подходяща за посегателство. Калоян спрял автомобила и казал на Симеон Г. да дръпне чантата й и да бяга в определена посока, където ще го чака с колата. Симеон Г. застигнал жената и дръпнал чантата й. Пострадалата паднала, но не пускала чантата. Свидетел, движещ се по булеварда видял какво става, спрял автомобила, насочил се към жената и нападателя й и започнал да вика. Тогава Симеон Г. пуснал чантата и побягнал в уговорената с Калоян К. посока. Свидетелят го подгонил и извикал на играещи деца да го хванат. Друг гражданин, чул виковете, също се спуснал след Симеон Г. Той обаче успял да стигне до колата на Калоян К. и двамата се отдалечили. По-късно автомобилът бил спрян, а  двамата били задържани. 

Симеон Г. има средно образование, не е женен, не работи, осъждан е. Добричкият окръжен съд го наказа с 2 години и 11 месеца „лишаване от свобода” за участието му в грабежа и с 11 месеца „лишаване от свобода” за кражбите. Съдът постанови той да изтърпи по-тежкото наказание.

Калоян К. има средно образование, не е женен, безработен е, осъждан е 7 пъти и срещу него се водят други наказателни производства. Наскоро, преди извършване на престъплението, той е излязъл от затвора, където е излежал 2-годишна ефективна присъда. Едно от предишните му осъждания е за грабеж, затова настоящото деяние се явява извършено от него при условията на опасен рецидив.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

 

 


Сходни връзки

ЕФЕКТИВНИ НАКАЗАНИЯ ЗА ГРАБЕЖ ПОЛУЧИХА ДВАМА ДОБРИЧЛИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди