изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:01 EEST
Облакът с пепел отива на юг, може да ни подмине    
Новини
Облакът от вулканична пепел, който предизвика срив в самолетния транспорт в Европа, се насочва на юг, но вероятно няма да засегне България. Въздушното пространство на Румъния, България, Украйна и Северна Италия беше затворено за полети, след като подобни мерки бяха взети в Централна и Северна Европа и Британските острови. Очаква се те да останат в сила и днес, съобщи Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол, цитирана от ДПА и БТА.


От 09.00 часа днес спира обслужването на въздушния трафик в страната. Това се отнася за всички летища. 

Десетки хиляди пътници бяха блокирани на летищата по света заради исландския вулкан, който продължи да бълва пепел и земна маса.
Летищата в Полша останаха затворени. Заради силно затруднения транспорт мнозина държавни и правителствени ръководители се отказаха да пътуват за Краков, за да участват в погребението на загиналия в самолетната катастрофа край Смоленск полски президент Лех Качински и жена му Мария.

Метеорологичният институт в исландската столица Рейкявик съобщи, че е отчел намаляване на количеството пепел и земна маса, изхвърляно от вулкана. Вятърът обаче насочи облака пепел на юг, с което затрудни допълнително въздушния транспорт в Европа и по света.

Облакът се оформи като ножица и подмина само Литва, Латвия и Беларус в Северна Европа и южната част на континента, включително Испания, Южна Италия, България, Гърция и Турция. Евроконтрол предупреждава, че ефектът от вулканичния облак ще се усеща още поне едно денонощие.

 Вулканичната пепел може да нарани важни аеродинамични повърхности и да блокира двигателите на самолетите, а също така да предизвика смущения в електронните системи.

Самолетите на холандската авиокомпания "KLM" и германската "Луфтханза" обаче извършиха пробни полети над Западна Европа. Те са се приземили успешно и по тях не са открити щети от вулканичния облак.
 
"KLM" съобщи, че се надява да прибере седем свои самолета от Германия в Амстердам и да получи разрешение да възобнови частично своята дейност. Десет самолета на "Луфтханза" прелетели от Мюнхен до Франкфурт на "видима" височина от 3000 метра, като са изпробвали условията и на височина до 8000 метра. "KLM" е извършила полет с "Боинг" 737-800 над Холандия на обичайната височина от 10 000 метра, на максималната от 13 000 и на други височини. Самолетите не са претърпели никакви щети.  Дир.бг
 


Сходни връзки

Облакът с пепел отива на юг, може да ни подмине | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди