изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:14 EEST
Отварят половината небе за самолетите в Европа    
Новини
   Летище София у нас е отворено тази сутрин. До момента обаче са отменени 24 пристигащи и 37 заминаващи полета. Сред дестинациите са Париж, Виена, Брюксел и Лондон. От 23 ч. на 18 април летище Пловдив спря да приема полети и  единственото отворено летище в страната остава София, съобщи генералният директор на ДП "Ръководство въздушно движение" Георги Ангелов.  


Вулканичен облак над България няма. В момента той се премества към Западна Украйна. На места е възможно да превали дъжд с различно химично съдържание, но това не засяга страната ни според синоптиците от Института по метрология и хидрология към БАН, предаде БНР.

Норвегия отвори почти цялото си въздушно пространство от вчера вечерта. Властите в Австрия се канят да отменят забраната за полети рано тази сутрин. По обед се очаква това да сторят Чехия и Унгария.

Холандия и Германия ще останат затворени до 12 ч., а Лондон - до 18 ч. по Гринуич. Парижките летища ще заработят във вторник. Италианското въздушно пространство се очаква да бъде отворено от 7 часа местно време днес.

Заради вулканичния облак от пепел британското въздушно пространство остава затворено и днес.

Новите данни от наблюдението на европейското въздушно пространство дават основание за известно положително развитие в следващите часове.
Европейската комисия очаква днес да бъдат възобновени около половината полети над Европа, съобщи на пресконференция в Евроконтрол еврокомисарят по транспорта Сийм Калас, предаде БТА.

Междувременно Европейски авиокомпании поискаха незабавно да бъде преразгледана забраната над полетите над Европа заради пепелния облак от изригналия вулкан в Исландия, предаде ИТАР-ТАСС. В декларация Европейската авиационна асоциация, в която членуват 36 големи авиокомпании, заявява, че подкрепя усилията на ЕК, Евроконтрол и правителствата от ЕС за гарантиране на сигурността на полетите. Наред с това асоциацията настоява за незабавно преразглеждане на мерките, приети на европейско равнище.
Призивът бе отправен, след като водещи авиокомпании в Европа извършиха пробни полети със самолети без пътници в европейското въздушно пространство. Тези полети протекоха без проблеми. В декларацията се казва, че най-малко 6,8 милиона пътници са засегнати от кризата.

Говорител на Бритиш Еъруейз съобщи, че при пробния полет вчера с неин самолет Боинг 747 в облаци с вулканична пепел не са възникнали никакви трудности. Боингът излетя от лондонското летище Хийтроу, за да провери въздействието над самолетите на пепелта, разнасяща се от исландския вулкан. В самолета е имало четирима души, сред които генералният директор на компанията Уили Уолш. Самолетът се приземи в 18.41 ч. в Кардиф след тричасов полет над Атлантическия океан. "Условията бяха отлични. Самолетът не срещна трудности. Той ще бъде подложен на цялостна техническа проверка в техническия център на Бритиш Еъруейз в Кардиф", каза говорителят. Днес резултатите от пробния полет ще бъдат анализирани и ще бъдат направени заключения, посочва АФП.

От вчера следобед вулканичните облаци с пепел са стигнали черноморската част на Турция, макар че се очакваха във вторник. Днес по обяд се очаква да достигнат Истанбул. Международното летище Ататюрк в Истанбул е изпълнено с хора, досега са отменени над 250 полета на турските авиолинни, пише БТА.

Специалистите предупреждават, че има опасност от киселинни дъждове. На болните от белодробни и сърдечни заболявания се препоръчва тези дни да не излизат от домовете.

Великобритания обмисля да използва кораби от кралските военноморски сили и търговски кораби, за да прибере у дома британци, блокирани по летища в чужбина след затварянето на европейското въздушно пространство.
Тази сутрин е насрочено ново извънредно заседание при премиера, за да се реши дали да се пристъпи към този план.  dir.bg
 


Сходни връзки

Отварят половината небе за самолетите в Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди