изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 13:02 EEST
ПОТРЕБИТЕЛИ СЛЕДЯТ В ИНТЕРНЕТ ЖАЛБИТЕ СИ    
ОбществоОт пресцентъра на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ съобщиха, че благодарение на европроект подадените жалби до комисията ще могат да бъдат следени от подателите им.

Така ще се помогне за запазването на 200 дървета годишно, като се ограничи до минимум използването на хартия, и ще се пести време и средства на потребителите, добавят още от КЗП. Проектът е по ОПАК. Общата му стойност е 600 711 лева. Новата система ще започне да функционира в началото на 2011 година. Електронната обработка на жалбите ще спести тонове хартия на ведомството и ще направи работата по-бърза и ефективна, убедени са експертите на комисията.
"През 2009 г. в КЗП са постъпили близо 12 000 жалби. Направени са близо 10 000 инспекции, като в 70 % от тях са решени проблемите на гражданите.", коментира Иван Бъчваров, главен секретар на КЗП. "Това означава, че 7000 българи, потребители на стоки или услуги, са били заинтересовани да бъдат информирани за развитието на жалбите си" - допълва Бъчваров. Ако някоя жалба се забави неоснователно дълго, гражданите ще могат да разберат кой служител на Комисията работи по нея, добавят от институцията.
По повод предстоящите промени Комисията планира да проведе поредица от дискусии в цялата страна, като в тях участие ще вземат и представители на Министерството на икономиката, КЗК, Държавната агенция по метрология и технически надзор, както и представители на общинската и държавна власт. В нея ще участват и представители на неправителствени потребителски организации на туристическия бранш и други обществени организации.
Според последния отчет за работата на КЗП българите страдат най-вече от негодна комуникационна техника като мобилни телефони или компютри. Жалбите за тези стоки са над 30 % от всички подадени. От ведомството отчитат, че броят на жалбите, подадени по електронен път, е нараснал 6 пъти спрямо 2006 г.  Очакванията на експертите са с развитието на онлайн търговията в България, делът на жалбите, касаещи качеството на тази услуга, да се увеличи. За потребителите на такъв тип услуги, електронното подаване на сигнали е от особена важност. Задълбочаването на икономическата криза и липсата на достатъчно средства за инвестиции в обучение на персонала на търговците най-вероятно ще доведе до по-висок брой недоволни от качеството и на тези услуги.
 


Сходни връзки

ПОТРЕБИТЕЛИ СЛЕДЯТ В ИНТЕРНЕТ ЖАЛБИТЕ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди