изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-09-18 @ 10:37 EEST
ОТПУСКИТЕ НЕ СА НАЙ-АНТИКРИЗИСНАТА МЯРКА    
НовиниСпоред председателят на БТПП Цветан Симеонов е крайно да се принудят работодателите да пуснат всички в отпуск


„Не са отпуските най-антикризисната мярка. Не може държавата да накара някой работодател да пусне всички в отпуск. При всички работодатели случаите са различни. Крайно е като мярка, ако се даде кратък срок и без възможност за допълнително договаряне между работодатели и работници” - Това каза на пресконференция в Добрич председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Той подчерта, че социалните партньори държат очите си отворени и внимателно следят дали се изпълняват и да не се допускат отклонения. Той посочи някои отклонения, които са се посочили като записаното в мерките „пълно изплащане до края на месец юни 2010 г. на задълженията на държавата към строителните фирми”, а МС прокара решение за изплащане през Българската банка за развитие със 7 процента сконто и до 2011 г., посочи Ц. Симеонов.  Все пак той уточни, че правителството има право да предприема мерки, които са извън договорените. Във връзка с плащането на болничните, председателят на БТПП посочи, че социалните партньори са приели да има известно въздействие от държавата в тази сфера, но счита, че правната рамка трябва да се спазва. „Не е редно да наказваме по-големия брой нормално явили се при личния си лекар болни хора заради симуланти”, посочи той. Ц. Симеонов добави, че тази мярка се разглежда като временна, защото не се удря източникът на заразата.
Председателят на БТПП посочи, че за работодателите част от приетите антикризисни мерки наистина са такива. Той посочи като такива изплащането на задълженията на държавата, подобряване на работата с еврофондовете, своевременното връщане на ДДС и намаляване на административната бюрокрация,  ограничаване на администрацията.
Впечатлението на Симеонов е, че за борба с кризата се работи по-сериозно на централно ниво, а на регионално равнище се чака от другаде да дойде помощта.
Основните мерки за излизане от кризата, според Цветан Симеонов, са запазването на десетпроцентния корпоративен данък, 10-процентния данък върху доходите и запазването на ДДС. Това са трите цифрови изражения, а нецифровото е запазването на социалния мир.
Председателят на Българската търговско-промишлена палата счита, че първите лястовици на излизане от кризата вече са се появили и една от тях е външнотърговският ни баланс. За съжаление, стресът е много голям, счита Симеонов. Според него, именно стресът е причина да не се случи толкова бързо очакваното прехвърляне на бизнес от Гърция в България. Има фирми, които имат конкурентна продукция и въвеждат иновациите, които въобще не са влизали в кризата, каза още Цветан Симеонов.
 


Сходни връзки

ОТПУСКИТЕ НЕ СА НАЙ-АНТИКРИЗИСНАТА МЯРКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди