изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:41 EEST
Обвиниха шефката на НЗОК и бивш зам.-министър    
Ред и сигурност
Прокуратурата повдигна обвинение на директора на НЗОК Жени Начева и на бившия шеф на Касата и бивш зам.-министър на здравеопазването Емил Райнов. Освен двамата за длъжностни престъпления и злоупотреби е обвинен и парламентарният секретар в кабинета на Сергей Станишев - Веладин Битолски.


На Начева са повдигнати 2 обвинения за престъпления по служба. Първото от тях е за това, че в качеството си на директор на дирекция „Бюджет и финансови параметри” на НЗОК (преди да бъде избрана за директор на НЗОК през февруари - бел.ред.) е превишила правата си, като еднолично е разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК – Сливен, повишавайки годишния разполагаем лимит на СБАЛ ”Хаджи Димитър”, без да са налице основания за това. Второто обвинение е за престъпление по служба, извършено от 1 март т.г. до 31 март т.г., когато неправомерно е разпоредила на директора на РЗОК - София град, да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на МБАЛ ”Токуда" на обща стойност 327 248,44 лева, както и да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на ВМА-София в размер на 511 917 лева.

Две обвинения има и срещу Емил Райнов - за търговия с влияние. Първото от тях е за това, че през периода юли-декември 2005 г. в съучастие с Веладин Битолски, в ролята на помагач, е поискал от изпълнителния директор на „Търговска лига” Тихомир Каменов сумата от 17 298 538,46 лв., представляваща 7% от годишния оборот на фирмата от доставките на лекарства по обществени поръчки на МЗ и НЗОК. Второто обвинение е за това, че 5 юли 2007 г. е поискал от Каменов 10 964 949,59 лева, за да упражни влияние в качеството си на зам.-здравен министър при вземане на решение от длъжностни лица във връзка със службата им – служители на МЗ, отговорни за акредитацията на болнични заведения и служители на НЗОК и РЗОК във Велико Търново, Варна и Ямбол.

На Веладин Битолски е повдигнато обвинение, че е бил помагач на Райнов, като е заявил, че ще получава от шефа на „Търговска лига” и ще предава на Емил Райнов исканите парични суми.

И тримата обвиняеми са под парична гаранция от по 2000 лева.
Прокуратурата ще иска отстраняване на Жени Начева от длъжност, съобщи говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова, цитирана от БТА. Разследването срещу Божидар Нанев е довело прокурорите до нарушенията в НЗОК.
Премиерът Бойко Борисов пък поиска оставката на Начева.

През септември 2009 година д-р Райнов подаде оставка като председател на Управителния съвет на НЗОК. Два месеца по-късно при спецоперация на антимафиоти и прокурори жилищата на ръководители от Здравната каса и Министерството на здравеопазването бяха претърсени. Сред тях е било и това на Емил Райнов. Причината за акцията бяха съмнения за афери с медикаменти и неоснователно ценообразуване.

От "Търговска лига" АД са пуснали преди три месеца сигнал до ДАНС за това че от дружеството са искани пари, съобщи БТА по източници от прокуратурата. От дружеството са написали в сигнала, че след като отказали да дадат парите, започнали да имат трудности, след като се явявали на търгове за лекарства. Прокуратурата ще проверява много от сделките за лекарства, как са печелени и от кои фирми, както и условията, при които са сключвани.
dir.bg

 


Сходни връзки

Обвиниха шефката на НЗОК и бивш зам.-министър | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди