изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:52 EEST
Архивите на Държавна сигурност от МВР най-после стават достъпни    
НовиниЯростно пазените през годините архиви на ДС в МВР, както и т.н. „полицейски архиви" до 1944 г., ще бъдат предадени от министерството в Комисията по досиетата и в държавния архив. В документите имало интересни данни за Тодор Живков и за процесът срещу Никола Вапцаров.

МВР най-после се реши да предаде архивите на Държавна сигурност, които се пазят в министерството от години, а всички ръководства отказваха да ги направят публични.

Вътрешният министър Цветан Цветанов подписа споразумение с шефа на комисията по досиетата Евтим Костадинов и председателя на Държавна агенция „Архиви" проф. Георги Бакалов, с което МВР поема отговорност до края на годината да предаде целия архив.

Споразумението се подписва за изпълнение на закона за досиетата, приет през 2006 г., който още не е изпълнен, каза Цветанов и допълни, че при никое правителство досега архивът в МВР не е бил разсекретяван.

Аз не искам да бъда поредният министър на вътрешните работи, който не спазва закона. Нямаме абсолютно никакви притеснения от истината. Един път завинаги трябва да бъде затворена страницата на възможните зависимости, добави МВР-шефът.

По думите му, архивите в МВР са огромни като обем, но щяла да се създаде организация за предаването им до края на годината, като извозването им ще става с камиони.

Има много интересни материали, които са свързани с делото за Тодор Живков, което се намира все още в архива и може би ще предизвикат интерес неговите разпити, провеждани 1934 г., когато е бил задържан от полицията, също така когато е получавал своите възнаграждения, когато е бил служител на МВР. Смятам, че също в исторически план представлява интерес и това за Вапцаров - самите разпити, самопризнания и разстрелът, каза още Цветанов.

Председателят на Държавна агенция „Архиви" проф. Георги Бакалов напомни, че предаването на полицейските архиви до 9-и септември 1944 г. е трябвало да стане през 2007 г., но тогавашният вътрешен министър Румен Петков не изпълнил подписаното споразумение.

Относно кадрите в МВР, които са свързани и с бившата Държавна сигурност, Цветан Цветанов допълни, че кадровата политика на министерството е да налага млади хора на вишси постове в министерството. http://www.bnews.bg

 


Сходни връзки

Архивите на Държавна сигурност от МВР най-после стават достъпни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди