изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:05 EEST
Тази пролет кърлежите носят по две зарази    
Здраве Кърлежи плъзнаха из градини и паркове. Всички запуснати, неокосени и необработени с препарати тревни площи са опасни за здравето на хората, тъй като паразитите носят много болести. И лесно заразяват - впиват се в голи ръце и крака. А по-страшно е, когато се забият в слабините, в ушите, в косата, по врата и пр.

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и председател на Българската асоциация на микробиолозите. Той добави, че независимо дали става дума примерно за парк в града, градинка пред блока или полянка в гората, ако те не са напръскани и окосени, рискът да ни “нападне” кърлеж е сериозен. Опасни са и териториите, където се срещат необезпаразитени бездомни кучета. А точно срещу такъв проблем сме изправени в момента.

“Нашите изследвания на кърлежите по парковете показват не само по-висока заразеност на паразитите, но и пренасяне от тях на повече от един вид опасен за хората микроб”, добави проф. Кантарджиев. И даде следните примери: често българските кърлежи “носят” едновременно лаймска болест и ерлихиоза (кърлежо-преносимо заболяване) или пък марсилска треска в комбинация с анаплазмоза (температурно състояние с промени в кръвната картина). А може и ерлихиоза заедно и анаплазмоза. Докато кърлежите на Запад и в САЩ са преносители обикновено само на едно заболяване. Това се дължи на факта, че дълги години у нас те не бяха унищожавани и селскостопанските животни не се чистеха от тях. Напоследък се отглеждали много кози, а те пренасяли от горите кърлежите на дивите животни.

“Малцина знаят, че лабораторията за кърлежи на Световната здравна организация се намира в Люксембург. Наш колега наскоро занесе 1500 кърлежа от различни райони на България. В тях открихме много неизвестни досега микроорганизми. Това много ни изненада и повиши интереса на западните ни колеги за колаборация с нас”, каза професорът.

Кърлежите пренасят бактериални (като марсилска - т. нар. средиземноморска треска, лаймска борелиоза и др.) и вирусни инфекции като кърлежовия енцефалит. Вторият вид са по-редки, но са с много тежко протичане и лош изход от заболяването.

В източната част на страната се намират областите, в които “живеят” кърлежи, заразени с опасните хеморагични трески. Но това не означава, че тези болести не могат да се появят в други краища на страната. Най-често срещаната треска от този вид е кримската конго хеморагична. Заболяването е свързано с кръвоизливи. При него трябва да се вземат мерки както за бързото лечение, така и за защита на болничния персонал.

За диагностицирането на болестите, носени от кърлежи, трябва да се търси лабораторно потвърждаване.

Обикновено заболяванията се доказват или чрез т. нар. имунологични изследвания (чрез търсене на антитела в кръвта на пациента, които се проявяват в развитието на заболяването), или чрез генетично доказване на наличието на причинителя. Или пък чрез неговото изолиране.

Извадете го с пинсета, не го горете или мажете с олио!
Какво трябва да знаете, ако ви “срещне” кърлеж, съветва проф. Тодор Кантарджиев:

4 Колкото по-рано се “свали” кърлежът от тялото, толкова по-малка е вероятността да се пренесе заболяване. Паразит, забит в плътта до 12 часа, обикновено не заразява ухапания човек. Затова след разходка сред природата трябва да проверяваме себе си и децата за евентуално забити в нас паразити.

4 Кърлежът трябва да се махне с пинсета, без предварително да се маже с олио или да се гори с цигара. Подобни действия предизвикват стрес у инсекта и той вкарва допълнителна инфекция в организма. По тази причина изваждането му се извършва само с пинсета, лекарите знаят как - кърлежът трябва да се хване близко до мястото на проникването в кожата. И да се издърпа нагоре - без да се върти по или обратно на часовниковата стрелка, както се смяташе преди години.

4 Мястото, където е бил впит паразитът, след отстраняването му трябва да бъде обработено. Т. е. ако е останала част от него в кожата, да се извади, като раната да се обработи хирургически. А след това да се дезинфекцира.

4 Ако паразитът е ухапал човек в парка или на места, където има кърлежови инфекции, е препоръчително профилактичното приемане на антибиотик. Но да се имат предвид 2 неща: медикаментът да е предписан от лекар (който е убеден, че географската област, където е станало ухапването, е с такива разпространени инфекции) и, второ - да се знае, че антибиотикът предпазва само от бактериалните инфекции. А не от вирусните.

4 Симптомите на кърлежовите болести обикновено са свързани с петно, което се появява след ухапването от паразита. Този белег, заедно с повишаване на температурата дни или седмица след впиването на паразита, са сигурен сигнал човекът да потърси медицинска помощ. Ако не се вземат мерки, може да се стигне до тежко заболяване, свързано с висока температура, влошаване на общото състояние, а вирусните кърлежови инфекции - да доведат до кръвоизливи.

4 Нелекувана бактериална инфекция като лаймската болест след месеци може да засегне цели органи и системи на човешкия организъм. Става дума да поразяване на ставите, а дори и на нервната система. Най-голяма е смъртността при кримската хеморагична треска (при нея всеки трети заразен умира). Прогнозата е много тежка и при кърлежовия енцефалит, който за щастие се развива в много нисък процент от заразените (по-голямата част от повалените прекарват леко неразположение).

За съжаление ку треската у нас се подценява. Един от начините за заразяване е от кърлежи. Най-често ку треската започва като тежка пневмония, разпространена е почти в цялата страна. Обикновено през няколко години има стотици заразени. Последният “взрив” беше в района на Ботеврад и Етрополе преди 6 г.

Започва акция срещу вредителите
Акция срещу кърлежи, бълхи, комари и вредни гризачи ще започне в началото на май в столицата, съобщиха вчера от община София.

Отрова срещу гадините ще бъде разпръсната върху 19 000 дка паркове, градини и зелени площи, гробищни паркове, дворове на училища, детски и здравни заведения. Обработките ще се правя с препарати, одобрени от здравното министерство и разрешени за употреба в бита. Акцията ще продължи около 25 дни.

Отровата ще разпръскват 3 фирми, избрани след конкурс от общината. С предимство ще се работи около детски градини, училища, здравни заведения, детски площадки. Третираните терени ще се маркират с табели с данни за вида на препарата, карантинния период, фирмата изпълнител и телефон. Терените ще се обработват 3 пъти срещу комари, 2 пъти срещу кърлежи, а един път срещу бълхи. Два пъти ще се разпръсква отрова срещу гризачи.

Бълхи се плодят в халищата
Необичайно много бълхи има в момента в Смолян, сигнализира шефката на местната дезинфекционна станция в града Оля Тотева.

Според нея причината е дългата и студена зима, заради която хората продължават да палят печките на дърва, особено по селата. А бълхата обича да й е топло и влажно, по този начин се размножавала добре край печките в халища, вълнените завивки и постелки, обясни Тотева. И добави, че пикът на бълхите по принцип е през август и септември, тъй като през лятото в големите жеги те не били много активни.

В дезинфекционната станция зачестили случаите на обаждания с въпроси как да се спасят от напастта. Много притеснени били семействата с малки деца. Защото някои от малчуганите били алергични и се подували от ухапванията. Според Тотевабез борба с препарати няма спасение. В станцията се предлагат три вида “оръжия” срещу бълхите на цена от 2 до 5 лв. в различна форма (аерозол, пудра и препарати за разтвори).

Властите отбелязват положителен ефект от студената зима - заради нея силно намаляла популацията на гризачи в региона. Те се размножили много през есента на миналата година.

Тази пролет няма нашествия на мравки по къщите в Смолянско, както други години по това време, посочи още Тотева. При нас още е студено, няма обаждания за ухапани от кърлежи, добавиха лекари. Според тях в момента паразитите могат да атакуват региони, където е по-топло. В Смолянско срещу кърлежи дезинфекционната станция традиционно пръска през юни. Но тъй като детските градини са с делегирани бюджети, спасителната дейност ще се извърши по договори за третиране на площите поотделно.

За щастие от началото на тази година в местната болница още няма приети пациенти, пострадали от кърлежи. Това съобщи д-р Румяна Карагяурова, началничка на инфекциозно отделение в многопрофилната болница “Д-р Братан Шукеров” . Миналата година е имало само един пациент с лаймска болест, причинявана от паразита.

По принцип Смолян е в планински район, тук е хладно, а кърлежите не обичат подобни места, добави лекарката.

Напаст! Всеки ден има ухапани в Шумен
Въпреки хладната пролет кърлежите в Шумен плъзнаха. Всеки ден има пациенти с впити в плътта им инсекти, обясняват медици. При личните лекари търсят помощ най-много възрастни, които били попълзени от гадините при селскостопанска работа.

В спешно отделение пък, родители всеки ден водят по 2-3 деца. Там цената за вадене на кърлеж е 10 лв., а 6 лв. е инжекция против тетанус. Вече има и четирима заболели от лаймска болест от Шуменско. Дете (на 4 г. и половина) с впит в тила кърлеж и мъж се лекуват в инфекциозното отделение в болницата.

Тази година община Шумен отдели 30 000 лв. за борба срещу кърлежите (при 12 000 лв. през миналата). Ще се пръскат 1057 дка, включително и поляните със заслони на Шуменското плато.

Трима с лаймска болест в Стара Загора
Трима души от Старозагорско са постъпили на лечение в болница след ухапване от кърлеж от началото на годината, информираха от местната РИОКОЗ (бивша ХЕИ). Пострадалите са повалени от лаймска болест (за същия период на м. г. болните са били 10 души).

Случаите са необичайно малко досега, но сезонът на кърлежите тепърва започвал. От РИОКОЗ вече са изпратили предписания за дезакаризация до 11-те общини в Старозагорско. Тази година писмата били изпратени по-рано, за да реагират навреме общините и да обявят по-рано конкурсите за фирма изпълнител. Пръскането ще започне през май.

Училища и градини са защитени в Бургас
Бургас е ендемичен (б. р. - засягащ определена област) район за кърлежите. Затова от 20 г. насам общината отделя пари за пръскане на рисковите райони, съобщиха от кметството.

Тази година средствата за борба с кърлежите са 130 000 лева. Пръскането вече започна. От 13 април спецекипи на дезинфекционната станция обработват зелените площи в морската градина и крайбрежните алеи. След тях ще се пренесат в парк “Езеро”, а после и по комплексите. От вчера започва обработката на зелените площи в училищата и детските градини. В района регистрираха първи случай на лаймска болест на жена.

Борбата почва след Гергьовден в Пловдив
Служители на фирма “Пловдивспорт” вече са подали първите сигнали за плъзнали кърлежи по тревните площи и терени в района на спортния комплекс “Пловдив”. Това съобщи Деспина Гърова, директор на дезинфекционната станция в града под тепетата.

Новото общинско предприятие работи от 1 януари т. г. Пръскането срещу кърлежи ще започне от спортните обекти, като това ще стане след окосяване и при първа възможност, тъй като времето трябва да е сухо и да няма вятър”, обясни Гърова.

Първата пролетна акция срещу паразитите трябва да стартира след Гергьовден, при влага и при над 20°.

 

 


Сходни връзки

Тази пролет кърлежите носят по две зарази | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди