изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:09 EEST
ШЕСТ НОВИ СОРТА ПШЕНИЦА НА ДЗИ ЧАКАТ ПРИЗНАВАНЕ    
НовиниОчакванията са за добра реколта от есенниците, счита зам.-директорът на Добруджанския земеделски институт Николай Ценов. От десетина години не е имало толкова добра влагозапасеност

Очакваме да бъдат признати шест нови сорта пшеница, разработени от Добруджанския земеделски институт, каза за НДТ зам.-директорът му и селекционер по пшеницата Николай Ценов. Два от сортовете са от групата на т. нар. „ранни сортове”. Тази група е най-малобройна.
При изследванията на експериментални площи за някои от новите сортове са достигнати добиви и до над 1000 килограма от декар.
Очаква се Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол до края на април да се произнесе за признаването на новите разработки.
Развитието на есенните култури е нормално за сезона, посевите – пшеница, емечик и рапица, са в много добро състояние, каза Н. Ценов.  Оттук нататък си проличава кой стопанин какви грижи е положил.
Тежката зима, която се отличаваше с много ниски температури, не се е отразила негативно върху посевите. Влагата в почвата в резултат на падналите снегове и дъждове са достатъчни. Есенно-зимната влага, натрупана от 1 октомври до 31 март е 350 литра на квадратен метър. Тя е поне един път и половина над нормалната. Толкова много влага в почвата не е имало поне от десет години, смята Николай Ценов. Този запас гарантира добро развитие на есенните и пролетни култури независимо какво количество валежи ще има през летните месеци.
Все пак се очаква да има площи, макар и малки като процент, които са компрометирани в резултат на валежите. Има ниви, които са останали под вода, ще има отнесени растения. За собствениците остава възможността да компенсират с добри добиви от другите си ниви.
Като цяло очакванията за тазгодишната реколта от есенниците е тя да е добра.
 


Сходни връзки

ШЕСТ НОВИ СОРТА ПШЕНИЦА НА ДЗИ ЧАКАТ ПРИЗНАВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди